BibTex RIS Cite

Isparta'da 2000 Yılı Polio Aşı Kampanyasında Halkın Kampanya ve Poliomyelit Hakkındaki Bilgileri

Year 2000, Volume: 7 Issue: 3, - , 18.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2000 Eylül; 7(3)



Isparta'da 2000 Yılı Polio Aşı Kampanyasında Halkın Kampanya ve Poliomyelit Hakkındaki Bilgileri


Mustafa Öztürk, A. Nesimi Kişioğlu, Reha Demirel


Özet

Bu çalışmada, İsparta U Merkezi 'nde 0-5 yaş arası çocuğu olan (hedef grup, HG) ve olmayanların (kontrol grubu, KG), Poliomyelit ve Polio Aşı Kampanyası hakkındaki düşünce ve bilgileri ile bu kampanyanın halka duyurulmasında etkin olan iletişim yöntemlerinin belirlenmesi amaçlandı. Kampanya hakkındaki bilgi kaynağı olarak HG'nun çoğunluğu % 75.0 ile sağlık ocaklarını belir¬tirken, bunu % 12.9 ile medya izledi. KG'unda ise medyanın etkisinin % 42.3 ile sağlık ocakların¬dan (% 23.0) daha yüksek olduğu gözlendi. Kampanyanın Polio aşısı hakkında olduğunu bilenler HG'da % 75.0, KG'unda ise % 56.3 idi. Medya, çocuk felci hakkında en fazla gösterilen bilgi kay¬nağı idi. Çocuk felci ile ilgili hesaplanan bilgi puanında iki grup arasında anlamlı fark görülmez¬ken; erkeklerde, çalışan kadınlarda (ev hanımlarına oranla) ve eğitim düzeyi yüksek olanlarda bu puan daha yüksek bulundu.

Sonuç olarak; kampanyanın özellik/e hedef grup olan 0-5 yaş grubu çocuğu olanlara duyurulma¬sında sağlık ocaklarının etkili olduğu, toplumun poliomyelit ve Polio aşısı hakkında bilgilenmesin¬de ise medyanın önemli etkisi olduğu görüldü.



Anahtar Kelimeler: Polio, Polio Eradikasyon Programı, Ulusal Aşı Günleri


Abstract


Public's Knowledges Related to the Campaign And Poliomyelitis during Polio Vaccination Campaign of Year 2000 in İsparta

This study was done to determine the knowledge of polio disease, polio vaccination of the faınilies whom have 0-5 age child (study group-SG) and have not (control group-CG) and tofind the effec-tive comınunication methods far announcement of polio vaccination campaign. Most of the people in SG slıovved as the source ofknowledge about campaign is mostly Primary He¬alth Çare Uııits (75.0 %) and the following öne was media (12.9 %). Althoııgh as opposite of this observation, in CG, media was more effective. While the rates of the famili.es who have know the campaign was about polio was; in SG 75.0%, in CG it was only 56.0%. Media was shown the ma-in source of the knowledge of polio disease. Taking into consideration the mean knowledge score about polio was found higher in SG, males, wor ki n g females, and persons who have a higher edu-catioıı while there was no difference between two groıtps.

in conclusion; it was observed that to announcement the campaign to the faınilies who have 0-5 age child the Primary Health Çare Uııits are more effective but to inform the farni/ies about the polio disease and. vaccination to the society media is more effective.

Year 2000, Volume: 7 Issue: 3, - , 18.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Mustafa Öztürk This is me

A.Nesimi Kişioğlu This is me

Reha Demirel This is me

Publication Date March 18, 2009
Submission Date March 17, 2009
Published in Issue Year 2000 Volume: 7 Issue: 3

Cite

Vancouver Öztürk M, Kişioğlu A, Demirel R. Isparta’da 2000 Yılı Polio Aşı Kampanyasında Halkın Kampanya ve Poliomyelit Hakkındaki Bilgileri. Med J SDU. 2009;7(3).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.