BibTex RIS Cite

Çocukluk çağında lenfadenopatiler

Year 2004, Volume: 11 Issue: 2, - , 27.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2004 Haziran; 11(2)



Çocukluk çağında lenfadenopatiler


Ali Ayata



Özet

Lenf nodları hücre dışı sıvıdan geçen immun hücrelerin yoğun olarak bulunduğu merkezlerdir. Sağlıklı çocuklarda ön-servikal, inguinal ve aksiller bölgede ele gelirler. Bunların büyümesi anlamına gelen "lenfadenopati" ise çocukluk döneminin sık karşılaşılan sorunlarından birisidir ve genellikle enfeksiyonlara geçici bir yanıt olarak, bazen de ciddi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkmaktadır. Ayırıcı tanısı oldukça geniş olup, tanısal yaklaşımda ayrıntılı öykü ve fizik muayenenin rolü oldukça önemlidir.



Anahtar kelimeler: Lenfadenopati, enfeksiyon, malignite.



Abstract



Childhood Lymphadenopathy

Lymph nodes are highly organized centers of immune cells that filter antigen from the extracellular fluid. Healthy children typically have palpable lymph nodes in the anterior cervical, inguinal, and often-axillary regions. Lymphadenopathy is one of the most common clinical problems encountered in pediatrics. The con- dition most commonly represents a transient response to infection diseases, but occasionally it might herald the presence of a more serious disorder. The differential diagnosis of lymphadenopathy is broad. A patient's medical history and review of systems can be important in narrowing this differential.



Key words: Lymphadenopathy, infection, malignancy.

Year 2004, Volume: 11 Issue: 2, - , 27.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Derlemeler
Authors

Ali Ayata This is me

Publication Date March 27, 2009
Submission Date March 26, 2009
Published in Issue Year 2004 Volume: 11 Issue: 2

Cite

Vancouver Ayata A. Çocukluk çağında lenfadenopatiler. Med J SDU. 2009;11(2).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.