BibTex RIS Cite

PUVA Tedavisi

Year 2004, Volume: 11 Issue: 2, - , 27.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2004 Haziran; 11(2)



PUVA Tedavisi



Ali Murat Ceyhan, Mehmet Yıldırım



Özet

PUVA, psoralenle uzun dalga boylu ultraviyole ışığı olan UVA'nın kombinasyonu olup, dermatolojik hastalıkların sağaltımında önemli yeri olan bir tedavi yöntemidir. Doğal güneş ışınlarının tedavi edici etki- sinin bilinmesi tarihsel süreç içinde sentetik ultraviyole kaynaklarının kullanımına yol açmış, bu bağlamda PUVA önem kazanmış ve geniş kullanım alanı bulmuştur. Bir çok dermatolojik hastalıkta PUVA proflaktik ya da tedavi amacı ile kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanı psoriasis olmakla birlikte kutanöz T hücre- li lenfoma, vitiligo, polimorf ışık erupsiyonu gibi hastalıklarda da kullanılmakta ve kullanım alanı gittikçe genişlemektedir. Bu derlemede PUVA tedavisinin tarihçesi, etki mekanizması, hasta seçimi, endikasyonları ve komplikasyonlarından bahsedilmiştir.



Anahtar Kelimeler: PUVA, etki mekanizması, endikasyonlar, komplikasyonlar



Abstract



Puva Treatment

PUVA is a combination of a psoralen and long-wave ultraviolet-A radiation and an important treatment modality for dermatological disorders. As the therapeutic effect of sunlight on dermatological disease is well- known, other synthetical ultraviolet light resources is used in this field and importance of PUVA increases by the time. PUVA is used prophylactic or treatment. It is most commonly used for psoriasis. Moreover, it is being used in other disease like cutaneous T cell lymphoma, vitiligo, polymorphous light eruption and PUVA is more widely used today. History, action mechanism, patient choice, indication, complication of PUVA treatment is described in this review.



Key words: PUVA, action mechanism, indication, complication

Year 2004, Volume: 11 Issue: 2, - , 27.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Derlemeler
Authors

Ali Ceyhan This is me

Mehmet Yıldırım This is me

Publication Date March 27, 2009
Submission Date March 27, 2009
Published in Issue Year 2004 Volume: 11 Issue: 2

Cite

Vancouver Ceyhan A, Yıldırım M. PUVA Tedavisi. Med J SDU. 2009;11(2).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.