Conference Paper

Kuraklık Oluşumunun Bilecik İli’ nde Standartlaştırılmış Yağış İndeksi Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi

December 31, 2018
EN TR

Kuraklık Oluşumunun Bilecik İli’ nde Standartlaştırılmış Yağış İndeksi Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi

Öz

İklimde meydana gelen değişimler ya da anormallikler ve bunun en büyük sonuçlarından biri olan kuraklık tüm canlıları olumsuz etkileyen bir sorun haline gelmiştir. Kuraklığın zamanı, süresi ve şiddeti de önceden bilinemediğinden dolayı kuraklık analizi yapılırken olasılık ve istatistiksel metotlar kullanılmaktadır. Çalışmada, Bilecik Meteoroloji İl Müdürlüğü’nden elde edilen 1980-2014 yılları arasındaki uzun süreli yağış verileri kullanılarak çeşitli periyotlar için (1, 3, 6, 12, 24 ay) Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) yöntemi kullanılarak kuraklık analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda kuraklık en fazla 6 ve 12 aylık periyotlarda hissedilmiş, en fazla çok şiddetli kuraklık ise 12 aylık periyotta 1985 yılında görülmüştür. Mevsimsel olarak değerlendirme yapıldığında, kuraklığın genelde yaz aylarında, ancak bunun yanı sıra kış aylarında da bazı dönemlerde görüldüğü tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anlı, A. S., Apaydin, H. Ozturk, F. 2007. Regional Flood Frequency Estimation for the Goksu River Basin through L-moments. International River Basin Management Conference, State Hydraulic Works, 22-24 March, Gloria Golf Resort Hotel, Belek, Antalya
  2. Çaldağ, B., Şaylan, L., Toros, H., Sırdaş, S., Bakanoğulları, F., 2004. Drought Analysis in Northwest Turkey. Role of Multi purpose Agriculture in Sustaining Global Environment, 169-179, Udine, Italy.
  3. Dinç, N., Aydınşakir, K., Işık, M., Büyüktaş, D., 2016. Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) Yöntemi ile Antalya İli Kuraklık Analizi. Derim Dergisi, 33 (2):279-298.
  4. Gümüş, V., Başak, A., Oruç, N., 2016. Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) Yöntemi ile Şanlıurfa İstasyonunun Kuraklık Analizi. H.Ü Müh. Der. 01 (2016) p.36-44.
  5. Ilgar, R., 2010. Çanakkale’de Kuraklık Durumu ve Eğilimlerinin Standartlaştırılmış Yağış İndisi ile Belirlenmesi. Marmara Coğrafya Dergisi Sayı: 22, S. 183 – 204.
  6. Keskin, M.E., Terzi, Ö., Taylan, E.D., Yılmaz, A.G., 2007. Isparta Bölgesi Meteorolojik Kuraklık Analizi. I. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi-TİKDEK, 350-359, İstanbul, Türkiye.
  7. Kıymaz, S., Güneş, V., Asar, M., 2011. Standartlaştırılmış Yağış İndeksi İle Seyfe Gölünün Kuraklık Dönemlerinin Belirlenmesi. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 91-102 91.
  8. McKee, T. B., Doesken, N. J., Kleist, J., 1993. The Relationship of Drought Frequency and Duration to Time Scales. 8th Conference on Applied Climatology, 1993, pp. 179-183.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

August 13, 2018

Acceptance Date

November 30, 2018

Published in Issue

Year 2018

APA
Karaer, M., & Gültaş, H. T. (2018). Kuraklık Oluşumunun Bilecik İli’ nde Standartlaştırılmış Yağış İndeksi Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 303-308. https://izlik.org/JA76GJ28FT

24611
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.                                                          32607