BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Marigold and Rose Flowers Herbal Teas Priming Treatments on Germination and Emergence of Pepper Seed

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 34 - 42, 01.06.2016

Öz

In this study, pepper seeds (cv. Yalova çarliston) were primed with herbal teas of dried
petals of marigolds (Tagetes erecta and Tagetes patula) and oil rose (Rosa damascena) at 15ºC for 32
hours in a bubble column. Dry seeds were used as control. Standard germination (25ºC), low
temperature stress (15ºC), emergence test in sand and also seedling quality parameters were
determined at control and primed seeds. According to results, the treatments were significantly
affected the normal seedlings percentage, mean germination time and seedling length, while the
treatments were not effective on germination and abnormal seedling percentage in standard
germination test. The highest normal seedling percentage was obtained from T. erecta herbal tea as
94.5% and the lowest normal seedling percentage obtained from control as 90.0%. Mean germination
time decreased in primed seeds between 0.4 and 0.8 days compared with control. Herbal teas
significantly increased seedling length and the highest length was determined from T. patula herbal
tea as 12.4 cm. Similar results were obtained from low temperature (15oC) germination and
emergence in sand as in standard germination test. The effects of priming treatments on seedling
quality were not significant. As a result, it can be said that further researches are needed to use
marigold and oil rose petals herbal teas as an organic priming agent for pepper seeds.

Kadife Çiçeği ve Gül Taç Yaprakları Demleme Çaylarında Ön Çimlendirme Uygulamalarının Biberde Çimlenme ve Çıkış Üzerine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 34 - 42, 01.06.2016

Öz

Bu araştırmada, Yalova çarliston biber çeşidine ait tohumlar kadife çiçeği (Tagetes erecta, ve Tagetes patula), ve yağ gülü (Rosa damascena) çiçeklerinin kurutulmuş taç yapraklarının saf su ile hazırlanmış demleme çaylarında havalandırmalı kolon içinde 15oC sıcaklıkta 32 saat süreyle ön çimlendirme uygulamasına tabi tutulmuştur. Hiçbir uygulama görmeyen tohumlar kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Ön çimlendirme uygulaması gören tohumlar ile kontrol tohumlarında, standart çimlenme (25oC), düşük sıcaklık stres testi (15oC), kum ortamında çıkış testi ve fide büyüme testleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, uygulamaların normal çim oranı, ortalama çimlenme zamanı ve çim boyu üzerine etkisi önemli bulunurken, çimlenme oranı ve anormal çim oranı üzerine etkisi istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. En yüksek normal çim oranı %94.5 ile T. erecta demleme çayı uygulamasından elde edilirken, en düşük normal çim oranı %90.0 ile kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Ön çimlendirme uygulamaları ortalama çimlenme zamanını kontrol tohumlarına göre 0.4 gün ile 0.8 gün arasında kısaltmıştır. Demleme çayları çim boyunu önemli ölçüde arttırmış ve en yüksek çim boyu 12.4 cm ile T. patula demleme çayı uygulamasından elde edilmiştir. Düşük sıcaklıkta çimlenme ve kumda çıkış testlerinden standart çimlendirme testindekine benzer sonuçlar elde edilmiştir. Ön çimlendirme uygulamalarının fide kalitesi üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, kadife çiçeği ve yağ gülü taç yaprakları demleme çaylarının biber tohumlarında organik ön çimlendirme ajanı olarak kullanılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu söylenebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85MB66JF
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Burcugül Öztaş Teksan Bu kişi benim

Süleyman Kavak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztaş Teksan, B., & Kavak, S. (2016). Kadife Çiçeği ve Gül Taç Yaprakları Demleme Çaylarında Ön Çimlendirme Uygulamalarının Biberde Çimlenme ve Çıkış Üzerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 34-42.