BibTex RIS Cite

Ekmeklik Buğday Çeşit/hatlarında Tartılı Derecelendirme Yönteminin Kullanılabilirliği

Year 2016, Volume: 11 Issue: 2, 91 - 98, 01.09.2016

Abstract

Bu çalışmada otuz adet ekmeklik buğday çeşit/hatlarının verim ve kaliteye etkili olan verim, verim unsurları ve kalite kriterleri açısından tartılı derecelendirme yöntemine göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmada çeşit/hatların verim, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, m²de başak sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı ve mini sedimantasyon yönünden performansları belirlenmiştir. Verim, verim unsurları ve kalite kriterleri yönünden 3 ile 12 nolu çeşit/hatlar çok iyi ve stabil performans göstermiştir. Tartılı Derecelendirme sistemi doğru, etkin ve hızlı bir seleksiyon ve değerlendirme sistemi olarak belirlenmiştir.

Use of Weighted Grading Method in Bread Wheat Genotypes

Year 2016, Volume: 11 Issue: 2, 91 - 98, 01.09.2016

Abstract

The aim of this study is to determine to determine the performance of thirty bread wheat
genotypes by weighted grading method for yield, yield components and quality characters. The
performance of genotypes were determined for yield, harvest index, thousand grain weight, spike
number per m², the number and weight of grains per spike, test weight, protein content and mini
sedimentation. Genotypes with 3 and 12 were determined as the best and stabile crops for yield, yield
components and quality characters. Weighted grading system were found as accurate, effective, and
quick selection and evaluation system.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA64HF33ER
Journal Section Research
Authors

Murat Olgun This is me

Zekiye Budak Başçiftçi This is me

Nazife Gözde Ayter This is me

Doğan Aydın This is me

Publication Date September 1, 2016
Submission Date September 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Olgun, M., Budak Başçiftçi, Z., Ayter, N. G., Aydın, D. (2016). Ekmeklik Buğday Çeşit/hatlarında Tartılı Derecelendirme Yönteminin Kullanılabilirliği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 91-98.