Bu araştırma, organik domates yetiştiriciliği üzerine üç farklı organik madde uygulamasının (kontrol, yeşil gübre ve çiftlik gübresi) ve organik madde uygulamalarına ilave edilen bitki aktivatörü ve mikrobiyal gübre uygulamalarının (kontrol, Crop-Set, Bionem, Bionem + Crop-Set ve konvansiyonel) etkilerini belirlemek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ait arazide yürütülmüştür. Çalışma sonucunda organik madde uygulamaları x uygulamaların interaksiyonu birlikte ele alındığında verim değerlerinin 4.23 ton/da (organik madde uygulaması yapılmayan parselde kontrol uygulaması)-8.66 ton/da (çiftlik gübresi parselinde konvansiyonel uygulaması) arasında değiştiği tespit edilmiştir. Organik madde uygulamaları x uygulamaların interaksiyonu birlikte ele alındığında çalışmada ortalama meyve ağırlığının 128.46-171.07 g, meyve boyunun 66.99-72.07 mm, meyve çapının 70.01-85.80 mm, delinme direncinin 1.58-1.90 kg/cm2, vitamin C içeriğinin 18.42-23.52 mg/100 g, suda çözünebilir kuru madde miktarının % 3.67-4.52, titre edilebilir asitlik değerinin % 0.30-0.38 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
This study was conducted in the Agricultural Research and Experimental Station, Faculty
of Agriculture, Süleyman Demirel University, in order to determine the effects of three different
application of organic matter (control, green manure and farmyard manure) and plant activators and
microbial fertilizers applications (control, Crop-Set, Bionem, Bionem + Crop-Set and conventional)
combined with the organic matter application on organic tomato production. At the end of the study,
based on the the interaction of applications and organic matter application it was observed that yield
values ranged from 4.23 ton/da (control application in the plot not receiving organic matter) to 8.66
ton/da (conventional application in the farmyard manure plot). Considering the interaction of organic
matter applications and other applications, variations were observed in average fruit weight (128.46-
171.07 g), fruit length (66.99-72.07 mm), fruit diameters (70.01-85.80 mm), firmness (1.58-1.90
kg/cm2
), vitamin C (18.42-23.52 mg/100 g), soluble solid content (% 3.67-4.52), titratable acidity (%
0.30-0.38) values.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Other ID | JA28CU22HA |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Submission Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 11 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.