The study was carried out to determine the yield and quality of some bread wheat
varieties in dry ecological conditions in Yozgat during 2012-2013 growing season. Experiment
was designed as a randomized complete block design with four replicates. Plant height of the
species (86-112 cm), the number of spikes per square meter (423-492 units), spike length (8-
11 cm), spikelet number per spike (23-46 units), number of grains per spike (22-46 pieces),
spike grain weight (1-2 g), grain yield (427-639 kg / ha), thousand kernel weight (33-44 g),
hectoliter weight (76-82 kg), biological yield (1215 to 1910 kg / ha), harvest index (30-38%),
protein content(8-13%), gluten (only) amount (%15-31), delayed sedimentation test (7-35
mL) and Zeleny sedimentation test (8-28 ml) were determined. Karahan, Bayraktar-2000,
Hematology, stood out Tosunbey and Nenehatun varieties had beter results for primary yield
components of plant height, number of spikes per square meter, spike length, grain yield,
biological yield and harvest index value. Nenehatun, Tosunbey and Greek varieties had a higher
gluten and sedimentation value than others.
Çalışma, Yozgat ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kuru şartlarda 2012-2013 yetişme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan çeşitlerde bitki boyu 86-112 cm, metrekarede başak sayısı 423-492 adet, başak uzunluğu 8-11 cm, başakta başakçık sayısı 23-46 adet, başaktaki tane sayısı 22-46 adet, başakta tane ağırlığı 1-2 g, tane verimi 427-639 kg/da, bin tane ağırlığı 33-44 g, hektolitre ağırlığı 76-82 kg, biyolojik verim 1215-1910 kg/da, hasat indeksi % 30-38, protein oranı % 8-13, gluten (öz) miktarı % 15-31, gecikmeli sedimantasyon testi 7-35 ml ve zeleny sedimantasyon testi 8-28 ml arasında değişmiştir. Primer verim unsurlarından bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başak uzunluğu, tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi bakımından Karahan, Bayraktar-2000, Dağdaş, Tosunbey ve Nenehatun çeşitleri öne çıkarken yüksek glüten ve sedimantasyon yönünden Nenehatun, Tosunbey ve Yunak çeşitleri ilk sıralarda yer almıştır.
Diğer ID | JA66DG42DZ |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.