Sage (Salvia officinalis L.) is widely produced in our country which is located in the
aromatic medicinal plants. Sage mechanization applications is not enough. Physico-mechanical
properties of plants must be known to increase these applications. In this study, leaf and stalk
dimensions, projection area, picking force, leaf-to-stalk ratio, and essential oil content of sage were
determined at three different moisture contents: 8.4%, 11.5%, and 16.2% (d.b). These properties are
important features for the development of threshing and separating units of sage. Most parameters
increased with increasing moisture content. The essential oil content of sage decreased with increasing
moisture content. Moisture content had a significant effect on the physical and mechanical properties
of sage. Flower picking force of sage changed between 4.3 and 6.5 N.
Sage Salvia officinalis agricultural mechanization physical-mechanical properties.
Adaçayı (Salvia Officinalis) ülkemizde yaygın olarak üretilen tibbi aromatik bitkiler içerisinde yer almaktadır. Adaçayı (Salvia Officinalis) ile ilgili tarımsal mekanizasyon uygulamaları yeterli değildir. Bu uygulamaları arttırmak için bitkiye ait fiziko-mekanik özelliklerin bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, adaçayı (Salvia Officinalis) bitkisinin üç farklı nem düzeyinde (%8.4, %11.5% ve %16.2 (k.b)), boyutları, projeksiyon alanı yapraklarının saptan kopma kuvveti, yaprak/sap oranı, uçucu yağ miktarı gibi bazı fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Bu özellikler adaçayı (Salvia Officinalis) bitkisi için harmanlama ve ayırma düzenlerinin geliştirilmesinde önemli özelliklerdir. Araştırılan özelliklerin çoğu nem artışına bağlı olarak artmaktadır. Uçucu yağ içeriği nem düzeyinin artmasına bağlı olarak azalmıştır. Nem içeriğinin adaçayının fiziko-mekanik özellikleri üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Yaprak kopma kuvveti 4.3 N ve 6.5 N arasında değişmektedir.
Diğer ID | JA88YB82BT |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.