Holstein is the most widely used dairy cattle breed in the world. Milk yield was
significantly increased with genetic selection programs in Holstein dairy cattle. As a result of the
selection program applied, inbreeding, calving difficulty and health problems were increased while
fertility and livability were decreased. Holstein dairy cattle breeders began to search for alternatives to
overcome these problems. Crossbreeding between dairy cattle breeds might have some contribution
for the solution of the problems. To take advantage of heterosis often two-way or three-way rotational
crosses were used. Although milk yields were lower in crossbreed, they have some advantages
compared to pure Holstein cows as higher milk fat and protein ratios, lower live weight, longer herd
life, lower rate of stillbirth, less disease and lower health expenses. In our country, the cattle breeders
have started a crossbreeding program between Holstein and other dairy cattle breeds as crossbreeding
in other countries. In this review, crossbreeding studies in dairy cattle was focused in terms of reasons
and results.
Siyah Alaca dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan süt sığır ırkıdır. Siyah Alaca sığırlarda uygulanan ıslah çalışmaları sonucunda süt verimi önemli düzeyde yükselmiştir. Süt veriminin yükselmesine karşın, akrabalık derecesi artmış, döl verim performansı kötüleşmiş, yaşama gücü düşmüş, buzağılama güçlüğü ve sağlık sorunları artmıştır. Karşılaşılan bu sorunların aşılması için yetiştiriciler alternatif arayışına girmişlerdir. Süt sığır ırkları arasında yapılan kullanma melezlemeleri, yetiştiricilerin karşılaştıkları sorunların çözümüne önemli katkılar sağlamıştır. Melez azmanlığından yararlanmak amacıyla, genellikle ikili ve üçlü tipte rotasyonel melezlemeler yapılmıştır. Melezlerin süt verimlerinin düşük olmasına karşın, süt yağ ve protein verimlerinin yüksek, canlı ağırlıklarının düşük, daha uzun ömürlü, daha düşük oranda ölü doğum, daha az hastalık ve buna bağlı sağlık giderlerinin daha az olması gibi üstünlükleri bulunmaktadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciler tarafından farklı sığır ırkları arasında melezlemelerin yapıldığı görülmektedir. Bu derlemede dünyanın değişik yerlerinde süt sığır ırkları arasında yapılan melezlemeler ele alınacak, melezlemelerin gerekçeleri, melezleme uygulamaları ve bu melezlemelerin sonuçları üzerinde durulmuştur.
Diğer ID | JA35CD78UJ |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.