This study was performed in 2011 in order to determine the effect of organic fertilizer
(farmyard manure and green manure) and conventional applications on cowpea production. The study
was conducted in the experimental areas of Süleyman Demirel University Agricultural Faculty
Agricultural Research and Experimental Station. In the study Karnıkara cowpea cultivar was used as a
plant material and parameters including total yield, pod length (cm), pod width (mm) and pod protein
ratio in green cowpea were investigated. In dry cowpea; total yield, seed yield per plant, seed number
per pod and seed protein ratio were determined. At the end of the study, in green cowpea, variations
were observed in the average of total yield (606.8 kg/da in control application and 709.3 kg/da in
conventional application), pod length (12.0 cm in control application and 15.6 cm in conventional
application) and pod width (6.8 mm in control application and 8.3 mm in conventional application)
and pod protein ratio (%17.4 in control, green manure and conventional application and % 17.6 in
farmyard manure). In dry cowpea, the effects of applications (control, green manure, farmyard manure
and conventional) on total seed yield, seed yield per plant and seed number per pod were significant.
In the light of the results obtained green manure can be used as an alternative to farm manure in
organic cowpea cultivation.
Bu araştırma, 2011 yılında çiftlik gübresi, yeşil gübre, konvansiyonel ve kontrol uygulamalarının börülce yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ait deneme alanında gerçekleştirilmiştir. Bitkisel materyal olarak Karnıkara börülce çeşidinin kullanıldığı çalışmada; taze börülcede toplam verim, bakla uzunluğu, bakla eni ve bakladaki protein oranı tespit edilmiştir. Kuru börülcede ise toplam verim, bitkide tane verimi, baklada tane sayısı ve tanede protein oranı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda taze börülcede toplam verimin 606.8 kg/da (kontrol uygulaması) ile 709.3 kg/da (konvansiyonel uygulaması), bakla uzunluğunun 12.0 cm (kontrol uygulaması) ile 15.6 cm (konvansiyonel uygulaması), bakla eninin 6.8 mm (kontrol uygulaması) ile 8.3 mm (konvansiyonel uygulaması) ve baklada protein oranının % 17.4 (kontrol, yeşil gübre ve konvansiyonel uygulamaları) ile 17.6 (çiftlik gübresi uygulaması) arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada uygulamaların (kontrol, yeşil gübre, çiftlik gübresi ve konvansiyonel) kuru börülcede toplam tane verimi, bitkide tane verimi ve baklada tane sayısı üzerine etkilerinin istatistiki anlamda önemli olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçların ışığı altında organik börülce yetiştiriciliğinde çiftlik gübresine alternatif olarak yeşil gübrenin kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Other ID | JA57NJ38NP |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2015 |
Submission Date | September 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 10 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.