İlk nem içeriği yaş baza göre %75,21 (±0,03) olan 200 (±0,02) g ağırlığındaki Trabzon hurması yaş baza göre nem içeriği %15(±0,07) oluncaya kadar 5 farklı mikrodalga güç seviyesinde kurutulmuşlardır. Kurutma işlemleri 180, 360, 540, 720 ve 900 W mikrodalga güç seviyelerinde gerçekleştirilmiş ve kuruma süreleri sırasıyla 104, 41, 31, 25, 18 dakika sürmüştür. Bir laboratuar kurutucusunda ürünlerin kuruma süresinin belirli bir anındaki nem içeriğini belirlemek amacıyla Newton, Page, Henderson ve Pabis, Logaritmik, Midilli ve Küçük, Wang ve Singh, Lojistik, İki Terimli, Verma, İki terimli üssel, Difüzyon Yaklaşımı Modelleri birbiri ile karşılaştırılmıştır. Bu modellerin performansları gözlemlenen ve tahmini nem oranları arasında belirtme katsayısı değeri (R2), tahmini standart hatası (SEE) ve kalanların kareleri toplamına (RSS) göre karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüm ürünlerde Midilli ve Küçük Modelinin ürünlerin kuruma davranışını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmiştir.
In this work, 200 g of purslane leaves were dried from an initial moisture content of 75,21
(±0,03) to %15(±0,07) (wet basis) by involving 5 different microwave powers. Drying periods were
ranged from 104, 41, 31, 25, 18 min for 180, 360, 540, 720 and 900 W, respectively. The drying data
were applied to nine different mathematical models, namely, Newton, Page, Henderson and Pabis,
Logarithmic, Midilli-Kucuk, Wang and Singh, Logistic, Two Term, Verma, Two Term Exponential,
Diffusion Approach Equation Models for determining moisture content. The performances of these
models were compared according to the coefficient of determination (R2
), standard error of estimate
(SEE) and the residual sum of squares (RSS), between the observed and predicted moisture ratios. It
was found that the Midilli-Kucuk model described the drying curve better than other models for all
drying methods.
Other ID | JA27PC84YZ |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Submission Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 9 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.