This research was carried out to determine fresh, frozen and canned kernel quality
variations of some sweet corn varieties. The experiments were conducted during 2009 and 2010 at the
Research Field of Agricultural Faculty, Eskisehir Osmangazi University. Seven sweet corn genotypes
(‘Lumina’, ‘Merit’, ‘Sunshine’, ‘Jubile’, ‘Challenger’, ‘Yellow baby’ cultivars and ‘2201’ line) were
used as materials. The experiments were designed as a randomized complete block design with four
replications. Protein, sugar and starch content of fresh, frozen and canned kernels were determined.
Protein, sugar and starch content increases and decreases in frozen and canned sweet corn kernels and
correlation coefficient of sugar and starch contents among sweet corn genotypes were determined.
Protein content of frozen and canned kernels were unchanged. Sugar content was highest for fresh
kernels (5.1%), which was followed by frozen kernels (4.1%) and canned kernels (2.6%),
respectively. Starch content was highest for fresh kernels (16.7%), which was followed by frozen
kernels (15.1%) and canned kernels (11.8%), respectively. Correlations between starch and sugar
changed between r= - 0.84 and r = -0.98, they were found to be statistically significant (P
Bu araştırma, bazı şeker mısırı çeşitlerinde taze, dondurulmuş ve konserve tanelerin kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama arazisinde, 2009 ve 2010 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak, Lumina, Merit, Sunshine, Jubilee, Challenger ve Yellow baby ticari çeşitleri ile 2201 hattı olmak üzere toplam 7 adet şeker mısır genotipi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre, dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Taze, dondurulmuş ve konserve tanelerin protein, şeker ve nişasta içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca, çeşitlerin, taze taneye göre, dondurulmuş ve konserve edilmiş tanelerindeki protein, şeker ve nişasta içeriklerindeki % değişimler ve toplam 7 genotipte nişasta ile şeker arasındaki korelasyonlar belirlenmiştir. Tanelerin dondurma ve konserve şeklinde işlenmesi ile protein içerikleri değişmemiştir. Şeker içeriği bakımından taze taneler en yüksek olarak belirlenirken (%5.1), onu dondurulmuş taneler (%4.1) ve konserve edilmiş taneler (%2.6) takip etmiştir. Yine nişasta içerikleri bakımından, taze taneler (%16.7) en yüksek olarak belirlenirken, onu dondurulmuş taneler (%15.1) ve konserve edilmiş tanelerin nişasta içerikleri (%11.8) takip etmiştir. Toplam 7 genotipte nişasta ile şeker arasındaki korelasyonlar r= - 0.84 ile r = -0.98 arasında değişmiştir ve hepsi %1 düzeyinde istatistiki anlamda önemlilik göstermiştir. Hem taze hem de dondurularak ve konserve edilerek yapılacak tüketimlerde tanelerin kalitesi açısından değerlendirildiğinde, 2201 ve onu takiben Challenger’ın öncelikle tercih edilebilecek çeşitler olduğu sonucuna varılmıştır.
Other ID | JA39AN47YF |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2014 |
Submission Date | September 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 9 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.