This study was conducted to investigate changes in the hull ratio, 1000-seed weight, oil content
and fatty acid composition of safflower seeds obtained from four different maturity stages (10 days
intervals from initial seed formation to full maturity). In 2010, field trial was performed at the
experimental fields of Field Crops Central Research Institute in Ankara-Haymana. According to the
results, the evaluated parameters varied with cultivars and different maturity stages greatly. In accordance
with progressive maturity stages for all cultivars, while a decrease in the hull ratio was determined, the oil
content was found to be an increase. Fatty acids, linoleic and oleic acid were main oil components for all
cultivars, and fatty acid composition varied among cultivars and in different maturity stages.
Bu çalışma dört farklı gelişme döneminde (tohum oluşum başlangıcından tam olgunlaşmaya kadar
10’ar gün arayla) hasad edilen aspir tohumlarının kabuk oranı, 1000 tohum ağırlığı, yağ oranı ve yağ asidi
bileşenlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tarla denemesi, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma
Enstitüsü’nün Ankara-Haymana’daki deneme tarlasında 2010 yılında yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara
göre değerlendirilen parametreler çeşitlere ve farklı olgunlaşma dönemlerine bağlı olarak büyük oranda
değişiklik göstermiştir. Çeşitlerin tümünde ilerleyen olgunlaşma dönemlerine bağlı olarak kabuk
oranlarında azalma belirlenirken yağ oranlarında ise bir artışın olduğu tespit edilmiştir. Linoleik ve oleik
asit tüm çeşitler için yağ asitleri kompozisyonunun ana komponentleri olarak belirlenmiştir. Yağ asitleri
kompozisyonu çeşitlere ve olgunlaşma dönemlerine bağlı olarak değişiklik göstermiştir.
Other ID | JA72YG29VE |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2014 |
Submission Date | September 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 9 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.