Bu çalışmada, yapraktan kalsiyum uygulamasının standart karanfil çeşitlerinin (Turbo ve Baltico) verim, kalite parametreleri ve besin elementi içerikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 0, % 0.125, % 0.250 ve % 0.500 Ca içeren CaCl2 H2O çözeltisi hazırlanmış ve 15 gün arayla 3 defa yapraktan uygulama yapılmıştır. İncelenen parametrelerin geneli, çeşit farklılığından etkilenmiş ve bu etki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. İstatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte, sap kalınlığı, kuru madde ağırlığı ve vazo ömründe, Ca uygulamalarıyla artış gözlenmiştir. Kalsiyum uygulamalarına bağlı olarak, bitkinin Ca, K, N ve P içerikleri artmış buna karşılık Mg, Cu ve Mn içerikleri azalmıştır.
In this study, it was aimed to determine the effect of foliar calcium application on yield,
quality parameters and nutrient concentration of standard carnation varieties (Turbo and Baltico). For
this purpose, four doses of Ca solution (0, 0.125%, 0.25% and 0.5%) prepared from CaCl2.2H2O.
Foliar applications were done 3 times with 15 day intervals. Variety effects were statistically
significant for all the parameters. Stem thickness, dry matter and vase life were numerically increased
by Ca spraying however there were no statistically differences for these parameters. Foliar Ca
applications increased plants Ca, K, N and P levels and decreased plant Mg, Cu and Mn
concentrations.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Other ID | JA95SD67ZU |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Submission Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 8 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.