BibTex RIS Cite

Effect of Different Additives Added to Distillation Water on Essential Oil Content and Quality of Lavender

Year 2013, Volume: 8 Issue: 2, 52 - 58, 01.09.2013

Abstract

The research was conducted with the aim to determine the effect of different additive added
to distillation water on essential oil content and quality of lavender Lavandula angustifolia var.
Munstead) and lavandin (Lavandula x intermedia var. Super) cultivars. Fresh stem lavender flowers
harvested at full blooming stage were distilled by adding tap water (control), sea water, tween 20
(1250, 2500 and 3750 ppm), sodium chloride (60 and 37 dS/m NaCl) and sucrose concentrations (2, 3
and 4 g/l) at distillation water. Composition of essential oil obtained by hydro distillation was
identified with GC/MS apparatus. In the both lavender and lavandin cultivars, the highest essential oil
content was obtained from 2500 ppm Tween 20 concentration (0.28% and 1.33%, respectively), the
lowest essential oil content was determined in 2 g/l sucrose concentration (0.19% and 1.07%,
respectively) in both cultivars. The main compound and concentrations of lavender and lavandin
essential oil was varied according to cultivars and distillation water practices. In the L. angustifolia
var. Munstead cultivars, the highest linalool and lavandulool were determined from sea water (45.96
%, 2.4%, respectively), the highest trans caryofillen from control-tap water (26.66 %), the highest
linaly acetate from 1250 ppm Tween 20 (3.5%). In the L.x intermedia var. Super cultivars, the highest
linalool was determined from 3 g/l sucrose (55.42%), the highest linaly acetate from 2500 ppm Tween
20 (33.98%), the highest 1,8 cineol and camphor from control-tap water (4.10% and 4.9%,
respectively). While in the L. angustifolia var. Munstead, camphor content was decreased in sea water
and 60 dS/m NaCl concentration, in the L.x intermedia var. Super camphor content was decreased in
all practices and the lowest camphor content was obtained from 2500 ppm Tween 20 concentration.

Lavantanın Uçucu Yağ Oranı ve Kalitesine Distilasyon Suyuna Eklenen Katkı Maddelerinin Etkisi

Year 2013, Volume: 8 Issue: 2, 52 - 58, 01.09.2013

Abstract

Araştırma, lavander (Lavandula angustifolia var. Munstead) ve lavandin (Lavandula x intermedia var. Super) çeşitlerinin uçucu yağ oranı ve kalitesine distilasyon suyuna eklenen farklı maddelerin etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tam çiçeklenme döneminde hasat edilen taze saplı lavanta çeşitlerinde distilasyon suyuna musluk suyu (kontrol), deniz suyu, Tween 20 (1250, 2500 ve 3750 ppm), sodyum klorür (60 ve 37 dS/m NaCl) ve sakkaroz konsantrasyonları (2, 3 ve 4 g/l) eklenerek distilasyon yapılmıştır. Clevenger cihazında su distilasyonu yöntemiyle elde edilen lavanta uçucu yağının bileşenleri GC/MS cihazında belirlenmiştir. Hem lavander hem de lavandin çeşidinde en yüksek uçucu yağ oranı 2500 ppm Tween 20 konsantrasyonundan (sırasıyla % 0.28 ve % 1.33), en düşük uçucu yağ oranı ise her iki çeşitte de (sırasıyla % 0.19 ve % 1.07) 2 g/l sakkaroz konsantrasyonundan elde edilmiştir. Uçucu yağın temel bileşenleri çeşitlere göre, temel bileşenlerin oranları ise distilasyon suyu uygulamalarına göre farklılık göstermiştir. L. angustifolia var. Munstead çeşidinde en yüksek linalool, lavandulol deniz suyunda (sırasıyla % 45.96, % 2.4), trans karyofillen kontrolden-musluk suyu (% 26.66) ve linalil asetat 1250 ppm Tween 20 (% 3.5)’den elde edilirken, L.x intermedia var. Super çeşidinde en yüksek linalool 3 g/l sakkaroz (% 55.42), linalil asetat 2500 ppm Tween 20 (% 33.93), 1,8 sineol ve kafur kontrolde-musluk suyu (sırasıyla % 4.10 ve % 4.9) tespit edilmiştir. L. angustifolia var. Munstead çeşidinde deniz suyu ve 60 dS/m NaCl konsantrasyonu kafur oranını arttırırken, L.x intermedia var. Super çeşidinde tüm uygulamalarda kafur oranı azalmış ve en düşük 2500 ppm Tween 20 konsantrasyonundan elde edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA66UD36ZT
Journal Section Research
Authors

Nimet Kara This is me

Hasan Baydar This is me

Publication Date September 1, 2013
Submission Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Kara, N., & Baydar, H. (2013). Lavantanın Uçucu Yağ Oranı ve Kalitesine Distilasyon Suyuna Eklenen Katkı Maddelerinin Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 52-58.