BibTex RIS Cite

Morphology, Pomology and Fatty Acid Composition with SSR Based Molecular Analysis of Olive Genotypes in Sanliurfa

Year 2013, Volume: 8 Issue: 2, 98 - 110, 01.09.2013

Abstract

In this study was aimed to select superior genotypes within olive populations of Şanlıurfa
provinces in Southeastern Anatolia Region. Leading fruit and tree characteristics were determined in
shoot, leaf and fruit samples collected from 22 genotypes. These genotypes were investigated for fruit
weight, number of fruits per 100 g, flesh/seed ratio, oil ratio, fatty acid composition, habitus, lenticel
size, length of internode etc. Twenty two promising genotypes as cultivar cantidate were selected and
genetic characterization of 22 selected olive (Olea europaea L.) genotypes together with 6 local and 4
foreign reference cultivars obtained from Alata Horticultural Institute was performed using 10
microsatellite markers ((UDO4 ,UDO9, UDO12, UDO24, UDO26, DCA9, DCA11 ,DCA13 ,DCA15,
UDO 11) and genetical identification were carried out at the genetic level with allele profiles by using
10 microstellite markers in SSR analysis and also intergenetic similarities were determined. Allele
sizes were determined by utilizing Beckman CEQ 8800 automatic fragment analyzer at the each locus
at the same time allele quantity, expected and observed heterozygotisy and specification probability
were evaluated. Obtained results were assessed at the dendogram level.

Şanlıurfa İli Zeytin Gen Kaynaklarının Morfolojik, Pomolojik ve Yağ Asitleri Kompozisyonları ile SSR’a Dayalı Moleküler Karakterizasyonu

Year 2013, Volume: 8 Issue: 2, 98 - 110, 01.09.2013

Abstract

Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Şanlıurfa’daki zeytin gen kaynaklarının oluşturduğu populasyon içerisinden üstün nitelikli genotipleri seçmek amacıyla gerçekleştirilen bu seleksiyon çalışmasının ilk aşamasında, belirlenen 22 genotipten sürgün, yaprak ve meyve örnekleri alınarak incelenmiştir. Belirlenen genotipler; meyve ağırlığı, 100 g’daki tane sayısı, et/çekirdek oranı, toplam yağ oranı, yağ asitleri kompozisyonu, lentisel büyüklüğü, habitüs, boğumlar arası uzunluk vb. özellikleri dikkate alınarak seçilmiştir. Seçilen 22 genotip Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden sağlanan 6 yerli ve 4 yabancı referans çeşitle birlikte, SSR yönteminde 10 mikrosatelit markör (UDO4, UDO9, UDO12, UDO24, UDO26, DCA9, DCA11, DCA13, DCA15, UDO11) kullanılarak, allel profilleriyle genetik tanımlamaları yapılmış, aralarındaki genetik benzerlikler belirlenmiştir. Her bir SSR lokusu için allel büyüklükleri Beckman CEQ 8800 otomatik fragmant analiz sistemi ile belirlenirken, allel sayısı, beklenen ve gözlenen heterozigotluk ve tanımlama olasılığı tespit edilmiş, elde edilen sonuçlar dendogram düzeyinde değerlendirilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA37HF74PS
Journal Section Research
Authors

Ebru Sakar This is me

Menşure Çelik This is me

Ali Ergül This is me

Mehmet Ulaş This is me

Hülya Ünver This is me

Bekir Erol Ak This is me

Mücahit Taha Özkaya This is me

Publication Date September 1, 2013
Submission Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Sakar, E., Çelik, M., Ergül, A., Ulaş, M., et al. (2013). Şanlıurfa İli Zeytin Gen Kaynaklarının Morfolojik, Pomolojik ve Yağ Asitleri Kompozisyonları ile SSR’a Dayalı Moleküler Karakterizasyonu. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 98-110.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607