Bu çalışmada bazı soya (Glycine max L.) hat ve çeşitlerinde tane verimi, protein, yağ ve yağ asitleri içeriklerinin tespiti yapılarak aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM)’nde soya ıslah projesi kapsamında geliştirilen ileri kademe soya hatları ve standart çeşitler kullanılmıştır. Tarla denemeleri Antalya, BATEM’de, 2005 ve 2006 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Soya hatlarının tane verimi, protein, yağ ve yağ asitleri içerikleri belirlendikten sonra aralarındaki ilişkiler korelasyon analizi kullanılarak araştırılmıştır. Geliştirilen soya hatlarının yağ ve protein içerikleri ile tane verimi arasında 2005 ve 2006 yıllarında istatistiksel olarak önemli bir ilişki çıkmamıştır. Yağ ve protein içerikleri arasında ise önemli negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Tane verimi ile yağ verimi, protein verimi ve yağ + protein verimi arasında istatistiksel anlamda önemli ilişkiler bulunmuştur. Yağ ve protein içerikleri arasında önemli düzeyde negatif ilişki olduğundan, sadece yağ veya protein içeriği yüksek olan verimli soya hat ve çeşitlerinin geliştirilmesi üzerine yönelmek uygun olmaktadır.
In this study seed yield, protein and oil content and fatty acid compositions of some
soybean (Glycine max L.) lines and cultivars were determined and the relationships among seed yield
and quality traits were investigated. The soybean lines developed by the Bati Akdeniz Agricultural
Research Institute and registered varieties were used as a genetic material in this study. Field
experiments were carried out in randomized complete block design with three replications in Antalya
in 2005 and 2006. For each year, relationships between seed yield and oil and protein contents were
not significant, but there was inversely significant relationship between oil and protein contents.
Relationships between seed yield and oil, protein and oil + protein yields were found to be highly
significant. Because of the inverse relationship between oil and protein content, soybean lines and
cultivars with the only high oil content and seed yield or the only high protein content and seed yield
may be needed to be improved in the future.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Other ID | JA52SY83AD |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Submission Date | June 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 7 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.