Tocopherols are naturally occurring compounds in rapeseed and have important health
benefits owing to their antioxidant and vitamin E activity. Enhancing tocopherol concentration would
positively affect the quality of rapeseed oil. There has been a limited amount of research on the effects
of sulphur fertilization on rapeseed. This study aimed to investigate the effect of sulphur on the
concentration and composition of tocopherol compounds in rapeseed. In the field trial, two different
doses of fertilization (S1:24 kg da N + 10 kg da S, S2: 24 kg da N + 20 kg da S) were applied along
with the control (S0: 24 kg da N) onto five rapeseed genotypes, and data were collected on total oil
concentration as well as the tocopherol concentrations in the oil. Data indicated a significant
fertilization effect on tocopherol compounds, except for delta-tocopherol. Genotype was not a
significant source of tocopherol variation. Results of this study suggest different doses of sulphur
application may have favorable effects on tocopherol concentration in rapeseed.
Kolza tohumunda doğal olarak bulunan tokoferoller antioksidan ve E vitamini özellikleri
nedeniyle sağlık açısında önemli bileşiklerdir. Kolzada tokoferol içeriğinin geliştirilmesi yağ
kalitesine olumlu etkiler yapabilir. Kükürtlü gübrelemenin kolza tohumundaki tokoferol içeriğine
etkisini inceleyen araştırma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada kükürdün kolzada tokoferol miktarı ve
bileşenleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Denemede kontrol (S0: 24 kg da) ile birlikte
iki farklı (S1:24 kg da N + 10 kg da S, S2: 24 kg da N + 20 kg da S) kükürt dozu, beş ayrı genotipe
tarla şartlarında uygulanmış ve alınan örneklerde toplam yağ oranı ile yağda bulunan tokoferol içeriği
ile ilgili gözlemler yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre gübre uygulamalarının delta tokoferol içeriği
dışında diğer tokoferol bileşenleri üzerine önemli derecede etki ettiği anlaşılmıştır. Kullanılan
genotipler tokoferol bileşenleri bakımından önemli bir değişim göstermemiştir. Araştırma bulguları
farklı oranlarda kükürt uygulamasının kolzada tokoferol içeriğine olumlu etkileri olabileceğini
göstermiştir.
Other ID | JA64SM72ZU |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Submission Date | June 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 7 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.