In this study, the response of salt (NaCl) stress on cherry rootstock Colt (Prunus avium X
Prunus psudocerasus) shoot cultured in vitro was investigated. Shoots were cultured in vitro on the
MS (Murashige and Skoog, 1962) containing different concentrations NaCl (0, 30, 50, 100, 150 mM).
It was observed the number of shoot, lengt of shoot increased on the media supplemented 0-30mM
NaCl significantly. It was determinated explants cultured on the media supplemented with 50-100
mM NaC had symptoms of leaf blade, whereas those grown on the media supplemented with 150
mM showed severe leaf burn symptoms. It was determinated, the number of shoot, length of shoots,
fresh matter of plantlets, chlorophyll content of leaves P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu in plants also
decreased, the amount of Na increased by increasing NaCl concentration.
NaCl chlorophyl in vitro sweet cherry rootstock salt stres Colt
Bu çalışmada Colt (Prunus avium X Prunus psudocerasus) kiraz anacının tuz (NaCl) stresine karşı reaksiyonları in vitro koşullarda araştırılmıştır. Sürgün ucu kültürüne göre eksplantlar farklı konsantrasyonlarda NaCl içeren (0, 30, 50, 100, 150 mM) MS (Murashige and Skoog, 1962) ortamı üzerinde kültüre alınmıştır. Sürgünlerin sayısının ve uzunluğunun 0-30 mM NaCl içeren ortam üzerinde diğer uygulamalara göre artış gösterdiği gözlenmiştir.150 mM NaCl içeren ortam üzerinde gelişen sürgünler şiddetli nekrozlar gösterirken, 50-100 mM NaCl içeren MS ortamı üzerinde kültüre alınan sürgün uçlarında sararmaların meydana geldiği tespit edilmiştir. NaCl konsantrasyonu arttıkça bitkilerde sürgün sayısı, uzunluğu, yaş ağırlığı, klorofil miktarı, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu içeriklerinin azaldığı, Na miktarının ise arttığı belirlenmiştir.
Diğer ID | JA89CU69KS |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.