Prolapse which causes low productivity in laying hens is a serious sickness. Rather than
having a specific cause, prolapse occurs due to many factors coming together. The main reasons of
prolapse are; intestinal infection due to high light density, animals with weight problems, age at sexual
maturity, early photosimulation, unbalanced feed formulation and laying double yolked eggs. Use of
unbalanced formulation in laying hens causes low egg production and increase of prolapse problem.
The main parameters in feed formulations which help to prevent prolapse, are energy, protein levels
together with calcium and phosphorus levels. In this review article, the main causes of prolapsus in
laying hens are reviewed.
Yumurta tavuklarında önemli bir verim düşüklüğüne neden olan prolapsus, üzerinde durulması
gereken ciddi bir olgudur. Prolapsus spesifik bir nedenden ziyade birçok etmenin birlikte oluşturduğu
bir olgu olması nedeniyle önem taşımaktadır. Normalden hafif ya da normalin üstünde ağır olan
hayvanlar, erken ışık uyarımı, dengesiz rasyonlar, cinsi olgunluk yaşı, çift sarılı yumurta yumurtlama,
yüksek ışık yoğunluğu ile birlikte enteritis (barsak iltihaplanması) prolapsusu oluşturan ana etmenler
olarak sayılabilir. Yumurta tavuklarının rasyonlarındaki bir dengesizlik, yumurta veriminin
düşmesiyle birlikte, prolapsus problemlerinin artışıyla sonuçlanmaktadır. Rasyonun özellikle enerji,
protein içeriği ile birlikte kalsiyum ve fosfor düzeyi yumurta tavuklarında prolapsusu önleme
açısından beslemeye bağlı dikkat edilmesi gereken ana parametrelerdir. Bu derlemede; yumurta
tavuklarında görülen prolapsus üzerine etkili olan faktörler ve yapılan araştırmalar değerlendirilmiştir.
Other ID | JA73FU33KE |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2011 |
Submission Date | September 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 6 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.