Reyhan (Ocimum basilicum L.) Lamiaceae
(Ballıbabagiller) familyasına ait, baharat olarak kullanılan ve uçucu yağı
değerli aromatik bir bitkidir. Bu çalışma; önceki araştırmalardan seçilen
reyhan genotiplerinin Isparta ekolojisinde verim ve kalite özelliklerini tespit
etmek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemeleri 2015 ve 2016 vejetasyon
döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Çalışmada
vejetasyon dönemi boyunca yapılan biçimler birleştirilerek yıllık toplam yeşil
ve kuru herba verimleri ile kuru yaprak verimleri incelenmiştir. Ayrıca uçucu
yağ verimleri ile uçucu yağdaki ana bileşenleri belirlenmiştir. Çalışma
sonucunda araştırılan reyhanlarda iki yıl ortalamasına göre yeşil ve kuru herba
ile kuru yaprak verimleri sırasıyla 1436.7-5041.6 kg/da, 214.2-798.1 kg/da ve
132.0-453.8 kg/da arasında değişmiştir. Uçucu yağ verimleri ise 0.78-2.88 L/da
aralığında olmuştur. Çalışmada yüksek herba verimleri R29, R17 ve R10L nolu
genotiplerden, yüksek uçucu yağ verimleri ise R29, R19, R3K ve R23 nolu
genotiplerden alınmıştır. Yapılan kimyasal analizlerde genotiplerin 6’sının linalol,
4’ünün sitral bakımından zengin olduğu belirlenmiştir.
Basil
(Ocimum basilicum L.), belongs
Lamiaceae family, is an aromatic plant, and it is used as spice and cosmetic
industries due to valuable essential oil. The study was carried out to
determine yield and quality characters of selected basil genotypes as a result
of previous researches in ecological conditions of Isparta. Field studies were
planned with a randomized blocks design during 2015 and 2016 vegetation
periods. In the study, annual total fresh, dried herb and dried leaves yields
were investigated with during vegetation period. Also, essential oil yields and
compositions were determined. The fresh, dried herb and dried leaves yields
according to two years averages varied between 14367-50416 kg/ha, 2142-7981 kg/ha
and 1320-4538 kg/ha, respectively. The essential oil yields were in between 7.8-28.8
L/ha. In the study, highest herb yields were obtained from R29, R17 and R10L
genotypes and the highest essential oil yields were obtained from R29, R19, R3K
and R23 genotypes. According to chemical analysis, it was determined that 6 of
genotypes had high linalool content while 4 of them had high citral content.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.