This study was carried out to determine the effects
of different boron (B) concentrations on the germination of 3 bread wheat
cultivars (FLA 85, Kas and Pehlivan). In the randomized block design, 6
different B concentrations (0, 0.5, 1, 2, 4 and 8 ppm) were used. In this
study, germination rate, germination energy, germination index, germination
time, root and stem length characteristics of seedlings were investigated.
According to the results of analysis of variance; The effect of B
concentrations on all characteristics examined except for age root and shoot
weight was significant at 1% probability level. As a result, the application of
B at low concentrations showed a positive effect on the germination rate with
respect to the mean of the cultivars, while the germination rate at doses above
2 ppm decreased. In general, a decrease in the germination characteristics has
been observed due to the increase in B concentrations above 1 ppm. Significant
differences were determined in the response of wheat cultivars to different B
concentrations. When all the parameters were evaluated together, it was
concluded that the most resistant type of bread wheat was the most resistant
type of FLA 85.
Bu çalışma 3 ekmeklik
buğday çeşidinin çimlenme döneminde farklı bor (B) konsantrasyonlarına
tepkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada FLA 85, Kaş ve
Pehlivan çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Tesadüf Parselleri Deneme
Deseninde iki faktörlü ve 3 tekrarlamalı olarak yürütülen çalışmada 6 farklı B
konsantrasyonu (0, 0.5, 1, 2, 4 ve 8 ppm) kullanılmıştır. Çalışmada çimlenme
oranı, çimlenme enerjisi, çimlenme indeksi, çimlenme süresi, fidelerde kök ve
sap uzunluğu özellikleri incelenmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre; B
konsantrasyonlarının yaş kök ve sürgün ağırlığı dışında incelenen tüm
özellikler üzerine etkisi %1 olasılık düzeyinde önemli olmuştur. Sonuç olarak,
düşük konsantrasyonlarda B uygulaması çeşit ortalamaları yönüyle çimlenme oranı
üzerinde olumlu etki gösterirken 2 ppm’in üzerindeki dozlarda çimlenme oranı
azalmıştır. Genelde 1 ppm üzerindeki B konsantrasyonlarındaki artışa bağlı
olarak incelenen çimlenme özelliklerinde bir azalma meydana gelmiştir. Farklı B
konsantrasyonlarına buğday çeşitlerinin tepkisinde istatistiksel olarak önemli
farklılıklar belirlenmiştir. Ele alınan tüm parametreler birlikte
değerlendirildiğinde, çimlenme açısından B toksisitesine en dayanaklı ekmeklik
buğday çeşidinin Pehlivan, en duyarlı çeşidin ise FLA 85 olduğu sonucuna
varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | August 27, 2018 |
Acceptance Date | November 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.