Purpose of this study was to determine the genetic diversity of bread wheat genotypes grown in Isparta and Burdur provinces, to protect valuable genotypes as a germplasm source and to take them into breeding programs. In the study, about 104 villages were visited and 72 wheat seed samples were collected from 45 different locations. A questionnaire was designed to collect information from farmers about the source of seed materials collected. According to the survey results, 5 commonly grown varieties (Atay-85, Gerek-79, Bezostaja, Cumhuriyet-75 and Gün-91) and 23 genotypes of the 72 were selected to be tested in terms of agronomic characters.
Results showed that plant height ranged between 91.02-115.49 cm and local populations were taller. In bread wheat genotypes, spike height, number of grain per spike and weight of spike per grain were 8.05-10.50 cm, 21.00-47.74 and 0.76-1.94 g respectively. Among wheat genotypes, days from heading to maturity ranged between 183.67-192.0 days and this was significantly longer than the control varieties. Grain yield ranged between 209.02-363.86 kg/da and the some of the collected wheat genotypes had higher grain yield than control.
As a result, classification and clustering analysis conducted on the basis of wheat variety/populations’ agronomic characteristics showed that neither of collected local genotypes were 100 % similar to the control varieties and the similarity rate was 69.80-93.94%. It was found that there was a variation among collected wheat genotypes and by using this variation it would be possible to develop new varieties.
Bu çalışmada, Isparta ve Burdur
illerinde yetiştiriciliği yapılan buğday genotiplerin genetik çeşitliliğinin
belirlemek, ümitvar olanların gen kaynağı olarak korunması ve ıslah
programlarına alınması hedeflenmiştir. Çalışmada yaklaşık 104 köye gidilmiş ve
45 farklı lokasyondan 72 adet buğday tohumu örneği alınmıştır. Toplanılan tohum
materyalinin kaynağı hakkında bilgi alabilmek için üreticilere yönelik anket
formu düzenlenmiştir. Değerlendirmeye alınan 72 adet buğday genotipi
içerisinden seçilen, 23 adet ekmeklik buğday genotipi ve anket sonucuna göre
yörede en fazla yetiştiriciliği yapılan5 buğday çeşidi(Atay-85, Gerek-79,
Bezostaja, Cumhuriyet-75 and Gün-91)
tarımsal özellikleri yönünden karşılaştırılmak üzere denemeye alınmıştır.
Araştırmada
bitki boyu 91.02-115.49
cm arasında değişmiş ve yerel populasyonlarda daha uzun
olduğu belirlenmiştir. Ekmeklik buğday genotiplerinde başak uzunluğu 8.05-10.35,
başakta tane sayısı 21.00-47.74 adet ve başakta tane ağırlığı 0.76-1.94 g
arasında değişim göstermiştir. Buğday genotipleri arasında başaklanma süresi
183.67-192.00 gün arasında varyasyon göstererek kontrol çeşitlere göre daha
uzun olmuştur. Tane verimi 209.02-363.86 kg/da arasında değişmiş ve toplanan
buğday genotiplerin birçoğu, kontrol çeşitlerin tane veriminden yüksek
olmuştur.
Buğday
çeşit/populasyonlarının tarımsal özelliklere göre yapılan sınıflandırma ve
kümeleme analizlerinde; toplanan yerel populasyonların hiçbiri % 100 oranında
kontrol çeşitlere benzememiştir. Kümeleme ve moleküler analiz sonuçlarına göre
toplanan buğday genotiplerinde varyasyonun olduğu ve bu varyasyondan
yararlanılarak yeni çeşitlerin geliştirilebilmesi mümkün olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 18 Eylül 2018 |
Kabul Tarihi | 23 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.