In the study, it was aimed to determine boron content of Pistachio orchards’ soils and to reveal relationships among some properties of the soil. For this purpose, a total of 30 soil samples were taken from two different depths (0-30 and 30-60 cm) at 15 points to represent the soils of pistachio orchards. Texture, pH, salt, calcium carbonate equivalent (CCE) and plant-available boron content (PABC) of the soils were determined in the samples. According to the results; the pH of soils were within 7.87-8.48 range; soluble salts 0.003-0.103%; clay, sand, and silt fractions of soil texture 26.32-61.04%, 8.96-51.68% and, 18.72-41.44%, respectively; CCE of 27.15-73.56% and PABC 0.18-1.26 mg kg-1. The PABC of Gaziantep province pistachio orchards were found to be 53.3% (<0.4 mg kg-1) very low, 46.7% (0.5-0.9 mg kg-1) low at the depth of 0-30 cm. 73.3, 20.0 and 6.7% the soils were classified as very low, deficient and 20.0 and adequate in 30-60 cm depth.. There was a negative correlation between PABC and pH. In addition, a negative significant relationship was found between the soluble salt contents (SSC) of the soils and the lime and sand contents, whereas a significant positive relation was found between the SSC and clay fraction. It was determined that boron deficiency was found in almost all of these soils. Boron fertilization is recommended to improve the production and quality of Pistachio in these soils.
Çalışmada
Gaziantep ili Antepfıstığı bahçeleri topraklarının bor içeriğinin belirlenmesi
ve toprağın bazı özelikleri ile ilişkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaç
için Antepfıstığı bahçeleri topraklarını temsil edecek şekilde iki farklı
derinlik (0-30 ve 30-60 cm) ve 15 farklı noktadan olmak üzere toplamda 30
toprak örneği alınmıştır. Örneklerde toprakların tekstür, pH, tuz, kireç ve
yarayışlı bor içerikleri belirlenmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre; toprakların pH
içerikleri 7.87-8.48; tuz içeriği % 0.003-0.103; kil içerikleri % 26.32-61.04;
kum içerikleri % 8.96-51.68; silt içerikleri % 18.72-41.44; kireç içerikleri %
27.15-73.56 ve alınabilir bor içerikleri 0.18-1.26 mg kg-1 arasında
bulunmuştur. Gaziantep ili Antepfıstığı bahçeleri topraklarının alınabilir bor içeriği bakımından 0-30 cm derinlikte
% 53.3’ünün çok az (<0.4 mg kg-1), % 46.7’sının az (0.5-0.9 mg kg-1)
düzeyde, 30-60 cm derinlikte ise % 73.3’ü çok az, % 20.0’si az ve % 6.7’si ise
yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Toprakların
alınabilir bor ile pH içerikleri arasında negatif önemli ilişki belirlenmiştir.
Ayrıca toprakların tuz içeriği ile kireç ve kum içeriği arasında negatif önemli
ilişki belirlenirken; tuz içeriği ile kil içeriği arasında ise pozitif önemli
ilişki belirlenmiştir. Elde edilen bulgulardan bahçe topraklarının neredeyse
tümünde bor noksanlığının olduğu belirlenmiştir. Bu topraklarda Antepfıstığı
üretim ve kalitesini artırmak için mutlaka bor gübrelemesi yapılması tavsiye
edilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | May 22, 2018 |
Acceptance Date | December 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.