Bu
araştırma, Isparta koşullarında bazı yonca (Medicago
sativa L.) genotiplerinin ot verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla
2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Denemede TUBİTAK 110 O257 numaralı projeden
temin edilen 15 adet yonca genotipi ile Bilensoy ve Gea kontrol çeşitlerinin
kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde ve nispi
yem değerleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda; en yüksek kuru ot verimleri Çay-1
(28.79 t/ha), Keçiborlu-1 (26.88 t/ha), Keçiborlu-3 (25.98 t/ha) ve Çay-2 (2577
t/ha) genotiplerinde, en yüksek ham protein oranları Sandıklı-1 (% 22.18) ve
Çay-2 (% 22.13) genotiplerinde, en yüksek ADF oranı Akşehir-2 (% 32.9), en
yüksek NDF oranı Yeşilova-2 (% 43.93), en yüksek sindirilebilir kuru madde
oranı Keçiborlu-3 (% 67.67) ve en yüksek nispi yem değerleri Keçiborlu-3
(157.9) ve Çay-2 (157.7) genotiplerinden elde edilmiştir. Araştırmadan elde
edilen sonuçlara göre yüksek verim ve kalite değerleri bakımından Çay-1,
Keçiborlu-3, Keçiborlu-1 ve Çay-2 genotiplerinin ıslah çalışmalarında
kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | August 10, 2018 |
Acceptance Date | November 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.