This experiment was carried out in Akdeniz University, Agricultural Faculty, Horticulturae
Department and samples were taken from 10 years old fig (Ficus carica L. cv. Bursa Siyahı) trees.
The aim of this study was to determine the sugar contents of fig fruits, which were harvested at
different growing stages, by High-Performance Liquid Chromatography technic. Changes in major
and minor sugars of fruits were investigated during different fruit development stages. Amount of
fructose and galactose were found to be the highest and predominant in all growing stages, while
glucose and sucrose followed them, respectively. Sucrose concentration in the first and third fruit
growing stages was found to be higher than second stage. Ribose, xylose, arabinose, maltose and
lactose were also determined in trace amounts.
Fig Ficus carica L. Bursa Siyahı sugars fruit development High Performance Liquid Chromatography (HPLC)
Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde yapılmış olup,
örnekler 10 yaşlı incir (Ficus carica L. cv. Bursa Siyahı) ağaçlarından alınmıştır. Çalışmanın amacı,
farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen incir meyvelerinin şeker içeriklerinin Yüksek Performanslı
Sıvı Kromatografisi (HPLC) tekniği ile belirlemektir. Farklı meyve gelişme dönemleri boyunca
meyvelerdeki majör ve minor şekerlerdeki değişimler saptanmıştır. Tüm gelişme dönemlerinde
fruktoz ve galaktoz miktarları baskın bulunurken, sırasıyla glukoz ve sakkaroz bunları izlemiştir.
Sakkarozun aktivitesi ilk ve üçüncü büyüme dönemlerinde ikinci döneme kıyasla daha etkin
bulunmuştur. Şekerlerden riboz, ksiloz, arabinoz, maltoz ve laktoz ise eser miktarlarda tespit
edilmişlerdir.
İncir Ficus carica L. Bursa Siyahı şekerler meyve gelişmesi Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC)
Other ID | JA27HG56GB |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2007 |
Submission Date | September 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 2 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.