This study aimed to investigate the effects of different energy and protein levels of diets on
broiler performance. Two hundred and eighty eight broilers were used. and fed during 42 days. The
birds were divided into three treatment groups. These groups received following diets: 1. group; 24 %
crude protein, 3200 kcal/kg ME, 2. group; 23 % crude protein, 3100 kcal/kg ME, 3. group; 22 %
crude protein, 3000 kcal/kg ME during 10 days from the beginning of experiment. 1. group; 23 %
crude protein, 3200 kcal/kg ME, 2. group; 22 % crude protein, 3100 kcal/kg ME, 3. group; 21 % crude
protein, 3000 kcal/kg ME between 11–21 days. 1. group; 22 % crude protein, 3200 kcal/kg ME, 2.
group; 21 % crude protein, 3100 kcal/kg ME, 3. group; 20 % crude protein, 3000 kcal/kg ME between
22–42 days. It was found that increasing crude protein and energy levels in broiler rations increased
live weight gain. As a result, it was seen that growth and feed conversion ratio of broilers were
affected by energy and protein level of the diet.
Bu çalışmada, farklı düzeylerde enerji ve protein içeren karma yemlerin etlik piliçlerin
performansı üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Toplam 42 gün süren araştırmada 288 adet etlik civciv
kullanılmıştır. Bu civcivler 3 gruba ayrılmıştır. İlk 10 gün sırasıyla 1. gruba % 24 HP, 3200 kcal/kg
ME, 2. gruba % 23 HP, 3100 kcal/kg ME ve 3. gruba % 22 HP, 3000 kcal/kg ME içeren yemler, 11–
21. günler arasında 1. gruba % 23 HP, 3200 kcal/kg ME, 2. gruba % 22 HP, 3100 kcal/kg ME, 3.
gruba % 21 HP, 3000 kcal/kg ME içeren yemler, 22–42. günler arasında 1. gruba % 22 HP, 3200
kcal/kg ME, 2. gruba % 21 HP, 3100 ME kcal/kg ve 3. gruba % 20 HP, 3000 ME kcal/kg içeren
yemler verilmiştir. Etlik piliçlerin rasyonlarında enerji ve protein düzeyinde sağlanan artışların
performansı artırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak etlik piliçlerin büyüme ve yemden yararlanma
oranları üzerine karma yemin enerji ve protein düzeylerinin etkisi olduğu görülmektedir.
Other ID | JA93SZ94EG |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2007 |
Submission Date | September 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 2 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.