Oil-bearing rose (Rosa damascena Mill.) is the most important species, producing a highvalue
aromatic oil, which is used in the fragrance and cosmetic industries. The aim of this study was
to determine the influence of storage period (1, 2, 3, and 4 weeks at 4oC) and the drying (1, 2, 3, 4, 5,
and 6 months under room conditions) on rose oil content and composition. Essential oils produced by
Clevenger hydro-distillation were analyzed by GC/MS. Essential oil content of the rose flowers
during the storage period decreased from 0.035% to 0.010%. In the same period, while the
percentages of monoterpenic alcohols such as citronellol, geraniol and nerol reduced, the percentages
of hydrocarbones such as nonadecane, heneicocane and eicosane increased. The amount of dry
flowers was 15% of the fresh flowers drying under the room condititons. After drying, the essential oil
content of dry flowers was 0.060 %. But after the 6 months later, their essential oil contents
continuously decreased to 0.035%. The rose oil disitilled from dry roses had higher percentages of the
long-chain hydrocarbones such as nonadecane, nonedecen and heneicocane, and had lower
percentages of the monoterpenic alcohols such as citronellol, geraniol and nerol than the oil distilled
from fresh flowers.
Yağ gülü (Rosa damascena Mill.), sahip olduğu yüksek kalitedeki aromatik bileşenler
nedeniyle parfüm ve kozmetik endüstrisinde değerlendirilen en önemli kokulu gül türüdür. Bu
çalışmada, muhafaza süresi (4oC’de 1, 2, 3 ve 4 hafta) ve kurutmanın (oda koşullarında 1, 2, 3, 4, 5 ve
6 ay) yağ gülü çiçeklerinin uçucu yağ oranı ve uçucu yağ bileşenleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Gül
çiçeklerinin uçucu yağ oranları Clevenger hidro-distilasyon aparatında, uçucu yağ bileşenleri ise
GC/MS cihazında belirlenmiştir. Gül çiçeklerinin 4 haftalık depolama sürecinde uçucu yağ oranı
%0.035’ten %0.010’a düşmüş, aynı süreçte sitronellol, geraniol ve nerol gibi monoterpenik alkoller
hızla azalırken, nonadesan, heneikosan ve eikosan gibi hidrokarbonlar hızla artmıştır. Oda
koşullarında kurutulan taze gül çiçeklerinden ortalama %15 oranında kuru çiçek elde edilmiştir.
Kurutmadan hemen sonra %0.060 oranında uçucu yağ içeren kuru çiçeklerin, 6 ay sonunda uçucu yağ
oranı %0.035’e kadar düşmüştür. Araştırma sonucunda kuru gülden damıtılan gül yağının, taze gül
çiçeklerinden damıtılan gül yağına göre nonadesan, nonadesen ve heneikosan gibi uzun zincirli
hidrokarbonlar bakımından daha zengin, sitronellol, geraniol ve nerol gibi monoterpenik alkoller
bakımından daha fakir olduğu saptanmıştır.
Other ID | JA84ZF48KA |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2008 |
Submission Date | June 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 3 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.