BibTex RIS Cite

The Structural Features of Dairy Cattle Farms in Kahramanmaraş Province

Year 2008, Volume: 3 Issue: 2, 23 - 31, 01.12.2008

Abstract

A survey study was conducted at 830 farms in Kahramanmaraş center and its 9 subprovinces
for making a general evaluation of the dairy cattle farms. The percentage of the farms which
have 1-5 animals is 52%, while the farms which have 6-10 and 11+ animals are 26% and 22%,
respectively. The farm percentages which employ women for milking and laborers are 90% and 10%,
respectively. The percentage of farms which use machine for milking is 76%. It was also found that
caws weaned at earlier than 2 and plus mounts, 3-4 months and 4.5+ months of age were 39%, 56%
and 5%, respectively. The percentage of farms which have dystocia, foot and nails problems and
reproductive difficulties were 36%; 87% and 43%, respectively.

References

  • Akman, N., Özder, M., 1992. Tekirdağ İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Hasat Yayıncılık. Tekirdağ
  • Anonim, 2007a. Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü. Tarımsal Yapı. http://www.kahramanmarastarim.gov.tr/
  • Anonim, 2007b. Türkiye İstatistik Kurumu. Tarım İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr
  • Arıkan, R., 2000. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, 312s., Ankara
  • Demirtaş, M., 2006. Manavgat İlçesi Süt Sığırcılık İşletmelerinin Genel Profili Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi)
  • Ildız, F. 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.(Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Köse, K., 2006. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı. Tekirdağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Özen, N. Ve Oluğ, H.H. 1996. Burdur Süt Sığırcılığının Sorunları Ve Çözüm Önerileri. Trakya Bölgesi II. Hayvancılık Sempozyumu, Zir. Fak. Zootekni Bölümü Yayını, 9-10 Ocak-1997, Tekirdağ. 161-169.
  • Sarı, S., 1998. Çumra Ve Altınekin İlçelerinde (Konya) Bazı Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Durumu Ve Sorunları. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Soyak, A., 2006. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri Ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırı Popülasyonunun Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Şahin, O. 2000. Bolu İlinde Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. (Doktora Tezi, Basılmamış) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.. Ankara.
  • Şahin, O., 1994. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2004b Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004. Isparta.
  • Tutkun, M., 1999. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi Basılmamış). Ankara.
  • Tümer, S. Ve A. Ağmaz, 1989. Ege Bölgesi Süt Ve Besi Sığırcılığı İşletmelerinin Çeşitli Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları. Menemen/İzmir.
  • Uçak, A. 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara
  • Yener, S.M., Akkan, S., Kaya, A., 1996. Türkiyede Sığırcılığın Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri. Hayvancılık 96 Ulusal Kongresi, 1:3-5, İzmir.

Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları

Year 2008, Volume: 3 Issue: 2, 23 - 31, 01.12.2008

Abstract

Bu çalışmada Kahramanmaraş yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yetiştiricilik açısından
değerlendirilmesi amacıyla il merkezi ve 9 ilçesinde toplam 830 işletmeden anket çalışması ile elde
edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. İşletmelerin %52’si 1-5 baş hayvana sahipken, %26’sı 6-10 baş ve
%22’si 11 ve daha fazla hayvana sahiptir. Süt sağımı, işletmelerin %90’nında ev hanımı, %10’ununda
işçi tarafından yapılmaktadır. İşletmelerin %76’sında sağımın makine ile olduğu gözlenmiştir.
Buzağılarda sütten kesimin işletmelerin %39’unda 2 ay veya daha az, %56’sında 3-4 ay ve %5’inde
4.5 ay veya daha uzun sürede gerçekleştiği görülmüştür. İşletmelerin %36’sında güç doğum, %87
sinde ayak ve tırnak problemleri ve %43’ünde döl tutma probleminin olduğu belirlenmiştir.

References

  • Akman, N., Özder, M., 1992. Tekirdağ İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Hasat Yayıncılık. Tekirdağ
  • Anonim, 2007a. Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü. Tarımsal Yapı. http://www.kahramanmarastarim.gov.tr/
  • Anonim, 2007b. Türkiye İstatistik Kurumu. Tarım İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr
  • Arıkan, R., 2000. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, 312s., Ankara
  • Demirtaş, M., 2006. Manavgat İlçesi Süt Sığırcılık İşletmelerinin Genel Profili Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi)
  • Ildız, F. 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.(Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Köse, K., 2006. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı. Tekirdağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Özen, N. Ve Oluğ, H.H. 1996. Burdur Süt Sığırcılığının Sorunları Ve Çözüm Önerileri. Trakya Bölgesi II. Hayvancılık Sempozyumu, Zir. Fak. Zootekni Bölümü Yayını, 9-10 Ocak-1997, Tekirdağ. 161-169.
  • Sarı, S., 1998. Çumra Ve Altınekin İlçelerinde (Konya) Bazı Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Durumu Ve Sorunları. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Soyak, A., 2006. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri Ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırı Popülasyonunun Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Şahin, O. 2000. Bolu İlinde Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. (Doktora Tezi, Basılmamış) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.. Ankara.
  • Şahin, O., 1994. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2004b Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004. Isparta.
  • Tutkun, M., 1999. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi Basılmamış). Ankara.
  • Tümer, S. Ve A. Ağmaz, 1989. Ege Bölgesi Süt Ve Besi Sığırcılığı İşletmelerinin Çeşitli Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları. Menemen/İzmir.
  • Uçak, A. 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara
  • Yener, S.M., Akkan, S., Kaya, A., 1996. Türkiyede Sığırcılığın Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri. Hayvancılık 96 Ulusal Kongresi, 1:3-5, İzmir.
There are 17 citations in total.

Details

Other ID JA72GZ98ZP
Journal Section Research
Authors

Ali Kaygısız This is me

Ramazan Tümer This is me

Hikmet Orhan This is me

Yusuf Vanlı This is me

Publication Date December 1, 2008
Submission Date September 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. (2008). Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 23-31.