Research Article
BibTex RIS Cite

Armutta (Pyrus pyrifolia Nakai cv. Chojuro) Yapraktan Gübre Uygulamasının Bitkisel Gelişim, Meyve Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi

Year 2019, Volume: 14 Issue: 2, 177 - 185, 23.12.2019

Abstract

Bu araştırma, Asya grubunda yer alan Chojuro armut
çeşidinde yapraktan bazı mikro element uygulamalarının etkisini belirlemek
amacıyla Uşak ilinde 3 x 4 m dikim aralığında kurulan üretici bahçesinde 2018
yılında yürütülmüştür. Araştırmada demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır
(Cu) elementlerine ilişkin farklı sıklıkta uygulanan yaprak gübresi uygulamasının
bitkisel gelişim, meyve verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
incelenmiştir. Çalışmada yapraktan gübrelemede yineleme sayısının artışı,
bitkilerde yaprak alanı ile sürgün uzunluğu ve çapında önemli düzeyde artışlar
sağlamıştır. Kontrol grubundaki bitkilere kıyasla 3 kez yapılan gübreleme
sonucunda elde edilen yaprak Fe, Zn, Mn ve Cu içeriği, sırasıyla yaklaşık %33,
%61, %189 ve %80 oranında artış sağlamıştır. Diğer yandan, yaprak gübresi
uygulamasının verim üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır. Kontrol grubundaki
bitkilere kıyasla 3 kez yapılan gübreleme sonucunda elde edilen meyve ağırlığı,
yaklaşık %28 oranında artış sağlamıştır. Uygulamalar sonucunda meyvelerde SÇKM
miktarının arttığı (%12.8’den %14.3’e yükselmiştir), buna karşın meyve eti
sertliğinin azaldığı gözlenmiştir. Gübreleme sayısındaki artışla birlikte daha
koyu renkli meyveler elde edilmiştir. Ülkemiz için
oldukça yeni meyve türü olan Asya armudu türünde, mikro besin elementi
noksanlıklarında yapraktan gübreleme yöntemine başvurmak kaliteli ürün alabilme
adına uygulanabilecek dikkate değer bir yöntemdir.

References

  • Akçay, M.E. ve Yücer, M.M. 2008. Armut, Hasat Yayıncılık Limited ŞTİ., İstanbul.
  • Anonymous, 2016. FAO Statistical database. http://apps.fao.org/page/collestionssubset: agriculture (erişim tarihi: 02.06.2019)
  • Antunes, M.D.C., Neves, N., Curado, F., Rodrigues, S., Panagopoulos, T. 2004. The Effect of Pre and Postharvest Calcium Applications on ‘Hayward’ Kiwifruit Storage Ability, Acta Horticulturae, 682: 909-916.
  • Bell, R.L., Quamme, H.A., Layne R.E.C., Skirvin, R.M. 1996. Pears. In: Fruit Breeding. (Ed. Janick, J. and Moore, J.N.), John Wiley and Sons, Inc., USA, pp. 441-514.
  • Bonomelli, C. and Ruiz, R. 2010. Effects of Foliar and Soil Calcium Application on Yield and Quality of Table Grape cv. ‘Thompson Seedless’ Journal of Plant Nutrition, 33: 299-314.
  • Chapman, H.D. and Pratt, P.F. 1961. Method of Analysis for Soils, Plant and Waters. University of California, Div. Agr. Sci, Berkeley, California.
  • Davarpanah, S., Tehranifar, A., Abadia, J., Val, J., Davarynejad, G., Aran, M., Khorassani, R. 2018. Foliar Calcium Fertilization Reduces Fruit Cracking in Pomegranate (Punica granatum cv. Ardestani) ScientiaHorticulture, 230: 86-91.
  • Eman, A.A., Abd El-Moneim, M.M.M., Abd El Migeed, O., Ismail, M.M. 2007. GA3 and Zinc Sprays for Improving Yield and Fruit Quality of Washington Navel Orange Trees Grown under Sandy Soil Conditions Research Journal of Agriculture and Biological Science, 3: 498-503.
  • Ekici İ. ve Yıldırım A.N. 2017. Asya Armut (Pyrus pyrifoliaNak.) Çeşitlerinin Uşak Koşullarında Morfolojik, Fenolojik, Pomolojik ve Bazı Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21: 118‐124.
  • Erdem, H. ve Öztürk, B. 2012. Yapraktan Uygulanan Çinko’nun BA-29 Anacı Üzerine Aşılı Armut Çesitlerinin Verimi, Mineral Element İçeriği ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7: 93-106.
  • Erogul, D. 2014. Effect of Preharvest Calcium Treatments on Sweet Cherry Fruit Quality Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 42: 150-153.
  • Gardiner, D.T. and Miller, R.W. 2008. Soils in Our Environment, 11th Edition, Pearson/Prentice Hall, Upper Saddle Hill, Ne Jersey, USA.
  • Gurel, S. and Basar, H. 2016. Effects of Applications of Boron with Iron and Zinc on the Contents of Pear Trees Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 44: 125-132.
  • Hamouda, H.A., El-Dahshouri, M.F., Omaima, M.H., Nagwa, G.Z. 2015. Response of Le Conte Pear Performance, Chlorophyll Content and Active Iron to Foliar Application of Different Iron Sources under the Newly Reclaimed Soil Conditions International Journal of ChemTech Research, 8: 1446-1453.
  • Hudina, M. and Stampar, A. 1999. Influence of Foliar Fertilization on Quality of Pear (Pyrus communisL.) cv. ‘Williams’ Developments in Plant and Soil Sciences, 86: 87-90.
  • Jones, J.B., Wolf, Jr. B., Mills, H.A. 1991. Plant Analysis Handbook, Micro-Macro Publishing, Inc., USA.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri (II. Bitki Analizleri), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Kacar, B. ve Katkat, A.V. 2010. Bitki Besleme, (5. baskı), Nobel Yayınları, Ankara.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:494, İzmir.
  • Koksal A.I., Dumanoglu, H., Gunes N.T., Aktas, M. 1999. The Effects of Different Amino Acid Chelate Foliar Fertilizers on Yield, Fruit Quality, Shoot Growth and Fe, Zn, Cu, Mn Content of Leaves in Williams Pear Cultivar (Pyrus communis L.) Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 651-658.
  • Küçüker, E., Öztürk, B., Özkan, Y., Yıldız, Y. 2015. Yapraktan Üre Uygulamasının Farklı Armut (Pyrus communisL.) Çeşitlerinde Verim, Meyve Kalitesi ve Bioaktif Bileşikler Üzerine Etkisi Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4: 78-86.
  • McCauley, A., Jones, C., Jacobsen, J. 2009. Plant Nutrient Functions and Deficiency and Toxicity Symptoms Nutrient Management Module 9, Montana State University Extension Service Publication, USA.
  • Ozturk, I., Ercisli, S., Kalkan, F., Demir, B. 2009. Some Chemical and Physico–Mechanical Properties of Pear Cultivars African Journal of Biotechnology, 8: 687-693.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M. 2005. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler, (3. Cilt), Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Sandhu, A.S., Singh, K., Mann, S.S., Grewal, G.P.S. 1994. Influence of Sources of Zinc on Growth and Nutrient Status of Sand Pear (Pyrus pyrifolia (Burm) Nakai) Acta Horticulturae, 367: 214-223.
  • Yıldırım, F., Ekici, İ., Yıldırım, A.N., Şan, B., Kelebek, C., Çoruk, T. 2015. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kaliteleri Üzerine Etkileri Bahçe, 45: 1212-1215.

The Effect of Foliar Nutrient Application on Plant Growth, Fruit Yield and Quality Characteristics of Asian Pear (Pyrus pyrifolia Nakai cv. Chojuro)

Year 2019, Volume: 14 Issue: 2, 177 - 185, 23.12.2019

Abstract

The experiment was carried out to determine the
effect of foliar micro element application on Chojuro cultivar in Asian pear (Pyrus pyrifolia Nakai) in producer
orchard that established in 3 x 4 m spacing in Uşak ecological condition in
2018. In the experiment, it was investigated the using foliar microelement (Fe,
Zn, Mn and Cu) fertilization method with different application frequency
effects on the plant growth, fruit yield and quality characteristics of Chojuro
cultivar. As a result, the leaf area and shoots length and diameter in plants
increased with a rising foliar application numbers. The application of foliar
fertilizer yielded dark-colored fruits.3 times applications were increased leaf
Fe, Zn, Mn and Cu content by 33%, 61%, 189% and 80%, respectively. However, the
foliar nutrient application did not cause any significant differences in fruit
yield. Especially 3 times applications were increased fruit weight by 28%. The
total soluble solids (TSS) rised from 12.8% to 14.3% with the increased foliar
application, but the fruit firmness was significantly reduced. For the Asian
pear cultivation, which is fairly new in the Turkey, application of foliar
fertilization method in micronutrient deficiencies could be applied to obtain
quality products.

References

  • Akçay, M.E. ve Yücer, M.M. 2008. Armut, Hasat Yayıncılık Limited ŞTİ., İstanbul.
  • Anonymous, 2016. FAO Statistical database. http://apps.fao.org/page/collestionssubset: agriculture (erişim tarihi: 02.06.2019)
  • Antunes, M.D.C., Neves, N., Curado, F., Rodrigues, S., Panagopoulos, T. 2004. The Effect of Pre and Postharvest Calcium Applications on ‘Hayward’ Kiwifruit Storage Ability, Acta Horticulturae, 682: 909-916.
  • Bell, R.L., Quamme, H.A., Layne R.E.C., Skirvin, R.M. 1996. Pears. In: Fruit Breeding. (Ed. Janick, J. and Moore, J.N.), John Wiley and Sons, Inc., USA, pp. 441-514.
  • Bonomelli, C. and Ruiz, R. 2010. Effects of Foliar and Soil Calcium Application on Yield and Quality of Table Grape cv. ‘Thompson Seedless’ Journal of Plant Nutrition, 33: 299-314.
  • Chapman, H.D. and Pratt, P.F. 1961. Method of Analysis for Soils, Plant and Waters. University of California, Div. Agr. Sci, Berkeley, California.
  • Davarpanah, S., Tehranifar, A., Abadia, J., Val, J., Davarynejad, G., Aran, M., Khorassani, R. 2018. Foliar Calcium Fertilization Reduces Fruit Cracking in Pomegranate (Punica granatum cv. Ardestani) ScientiaHorticulture, 230: 86-91.
  • Eman, A.A., Abd El-Moneim, M.M.M., Abd El Migeed, O., Ismail, M.M. 2007. GA3 and Zinc Sprays for Improving Yield and Fruit Quality of Washington Navel Orange Trees Grown under Sandy Soil Conditions Research Journal of Agriculture and Biological Science, 3: 498-503.
  • Ekici İ. ve Yıldırım A.N. 2017. Asya Armut (Pyrus pyrifoliaNak.) Çeşitlerinin Uşak Koşullarında Morfolojik, Fenolojik, Pomolojik ve Bazı Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21: 118‐124.
  • Erdem, H. ve Öztürk, B. 2012. Yapraktan Uygulanan Çinko’nun BA-29 Anacı Üzerine Aşılı Armut Çesitlerinin Verimi, Mineral Element İçeriği ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7: 93-106.
  • Erogul, D. 2014. Effect of Preharvest Calcium Treatments on Sweet Cherry Fruit Quality Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 42: 150-153.
  • Gardiner, D.T. and Miller, R.W. 2008. Soils in Our Environment, 11th Edition, Pearson/Prentice Hall, Upper Saddle Hill, Ne Jersey, USA.
  • Gurel, S. and Basar, H. 2016. Effects of Applications of Boron with Iron and Zinc on the Contents of Pear Trees Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 44: 125-132.
  • Hamouda, H.A., El-Dahshouri, M.F., Omaima, M.H., Nagwa, G.Z. 2015. Response of Le Conte Pear Performance, Chlorophyll Content and Active Iron to Foliar Application of Different Iron Sources under the Newly Reclaimed Soil Conditions International Journal of ChemTech Research, 8: 1446-1453.
  • Hudina, M. and Stampar, A. 1999. Influence of Foliar Fertilization on Quality of Pear (Pyrus communisL.) cv. ‘Williams’ Developments in Plant and Soil Sciences, 86: 87-90.
  • Jones, J.B., Wolf, Jr. B., Mills, H.A. 1991. Plant Analysis Handbook, Micro-Macro Publishing, Inc., USA.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri (II. Bitki Analizleri), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Kacar, B. ve Katkat, A.V. 2010. Bitki Besleme, (5. baskı), Nobel Yayınları, Ankara.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:494, İzmir.
  • Koksal A.I., Dumanoglu, H., Gunes N.T., Aktas, M. 1999. The Effects of Different Amino Acid Chelate Foliar Fertilizers on Yield, Fruit Quality, Shoot Growth and Fe, Zn, Cu, Mn Content of Leaves in Williams Pear Cultivar (Pyrus communis L.) Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 651-658.
  • Küçüker, E., Öztürk, B., Özkan, Y., Yıldız, Y. 2015. Yapraktan Üre Uygulamasının Farklı Armut (Pyrus communisL.) Çeşitlerinde Verim, Meyve Kalitesi ve Bioaktif Bileşikler Üzerine Etkisi Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4: 78-86.
  • McCauley, A., Jones, C., Jacobsen, J. 2009. Plant Nutrient Functions and Deficiency and Toxicity Symptoms Nutrient Management Module 9, Montana State University Extension Service Publication, USA.
  • Ozturk, I., Ercisli, S., Kalkan, F., Demir, B. 2009. Some Chemical and Physico–Mechanical Properties of Pear Cultivars African Journal of Biotechnology, 8: 687-693.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M. 2005. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler, (3. Cilt), Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Sandhu, A.S., Singh, K., Mann, S.S., Grewal, G.P.S. 1994. Influence of Sources of Zinc on Growth and Nutrient Status of Sand Pear (Pyrus pyrifolia (Burm) Nakai) Acta Horticulturae, 367: 214-223.
  • Yıldırım, F., Ekici, İ., Yıldırım, A.N., Şan, B., Kelebek, C., Çoruk, T. 2015. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kaliteleri Üzerine Etkileri Bahçe, 45: 1212-1215.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research
Authors

Ercan Yıldız 0000-0003-1445-2385

Ahmet Sümbül 0000-0001-9510-0992

Sevgi Öyke This is me

Publication Date December 23, 2019
Submission Date June 24, 2019
Acceptance Date October 14, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 14 Issue: 2

Cite

APA Yıldız, E., Sümbül, A., & Öyke, S. (2019). Armutta (Pyrus pyrifolia Nakai cv. Chojuro) Yapraktan Gübre Uygulamasının Bitkisel Gelişim, Meyve Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2), 177-185.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607