Bu araştırma beş farklı azot dozunun (0, 4, 8, 12 ve
16 kg/da) ve dört farklı biçim zamanının (çiçeklenme öncesi, % 50 çiçeklenme,
tam çiçeklenme ve tohum bağlama dönemi) arı otunun (Phacelia tanacetifolia Bentham) verim ve kalite değerlerine
etkisini belirlemek amacıyla 2017 ve 2018 yıllarında Isparta koşullarında
yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü
olarak kurulmuştur. Çalışmada incelenen özellikler kuru ot verimi, ham protein
oranı, ham protein verimi, ADF, NDF, toplam sindirilebilir besin maddesi
(TSBM), kuru madde tüketimi (KMT), sindirilebilir kuru madde (SKM) ve nispi yem
değeridir. Azot dozları ve biçim zamanları arı otunun verim ve kalitesi üzerine
önemli derecede etki yapmıştır. Azot uygulamaları kuru ot verimi, ham protein
oranı, ham protein verimi, toplam sindirilebilir besin maddesi, kuru madde
tüketimi, sindirilebilir kuru madde ve nispi yem değerini arttırırken, ADF ve
NDF oranlarını azaltmıştır. Biçim zamanındaki gecikmeler ot kalitesinde azalmaya
neden olmuştur. Biçim zamanı geciktikçe,
ham protein oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi, kuru madde tüketimi,
sindirilebilir kuru madde ve nispi yem değeri azalmış, kuru ot verimi, ham
protein verimi, ADF ve NDF oranları artmıştır. Isparta ve benzeri ekolojik
koşullarda yüksek verim ve kalite için arı otunda 12 kg/da N’un yeterli olduğu
sonucuna varılmıştır.
This
research was conducted to determine the effects of five different nitrogen
doses (0, 40, 80, 120 and 160 kg ha-1) and four different cutting
times (before flowering, 50% flowering, full flowering and seed filling stages)
on yield and quality components of phacelia (Phacelia tanacetifolia Bentham) under Isparta conditions in the 2017
and 2018 growing seasons. The experiment was established in a randomised complete
block design with three replicates. Hay yield, crude protein (CP) ratio, CP
yield, acid detergent fibre (ADF), neutral detergent fibre (NDF) ratios, total
digestible nutrient (TDN), dry matter intake (DMI), digestible dry matter (DDM)
and relative feed value (RFV) were investigated in this research. Nitrogen rates
and harvesting stages significantly affected most of the quality components
determined in phacelia. Nitrogen applications increased hay yield, CP ratio, CP
yield, DDM, DMI, TDN and RFV, while it decreased ADF and NDF ratios. Harvesting
at the late stages caused a reduction in forage quality. Crude protein, TDN, RFV,
DMI, DDM contents decreased with advancing stages, while hay yield, CP yield,
ADF and NDF contents increased. It is possible to obtain high forage yield and
good quality with 120 kg ha-1 nitrogen application in similar
ecologies and Isparta.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.