Bu çalışmada ‘Starkrimson Deliciou’s elma
çeşidinde hasattan önce farklı zamanlarda AVG (Aminoethoksivinilglisin), MeJA
(Metil jasmonat)ve AVG+MeJA uygulamalarının hasat önü dökümü ve meyve kalitesi
üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 300 mg/L AVG dozları hasattan 1,
2 ve 3 hafta önce, 7.5 mM MeJA dozları ise hasattan 2, 3 ve 4 hafta önce ağaçlara pülverizatörü yardımıyla ağaçlara
uygulanmıştır. Bununla birlikte hasattan 1, 2 ve 3 hafta önce AVG + hasattan 2,
3 ve 4 hafta önce MeJA birlikte olacak şekilde ağaçlara uygulanmıştır. Çalışmada,
kümülatif döküm yüzdesi kontrol uygulamasına göre hasattan 1 hafta önce AVG, hasattan 2 hafta önce AVG + 3 hafta önce
MeJA ve hasattan 2 hafta önce AVG uygulamalarında önemli derecede azalmıştır.
Bununla birlikte hasattan 1 hafta önce AVG (%7.73) ve hasattan 2 hafta önce AVG
+ 3 hafta önce MeJA (% 8.74) hem kontrol (% 15.60) hem de diğer AVG, MeJA ve
AVG + MeJA (% 11.60- % 33.33) ile karşılaştırıldığında kümülatif döküm oranı
önemli düzeyde azalttığı saptanmıştır. Araştırmada toplam verim değerleri
incelendiğinde en düşük verim hasattan 3hafta önce AVG + 4 hafta önce MeJA
uygulamasında belirlenmiş, en yüksek verim ise hasattan 2 hafta önce AVG
uygulamasında elde edilmiştir. Meyve eni, meyve boyu ve meyve ağırlığı kontrol
uygulamasına göre önemli düzeyde artmıştır. Meyve boyutları en düşük kontrol
uygulamasında belirlenmiş, en yüksek hasattan 2 hafta önce MeJA uygulamasında
saptanmıştır. Uygulamada meyve eti sertliğin en düşük değeri hasattan 1 hafta
önce AVG uygulamasında belirlenirken, en yüksek değeri hasattan 2 hafta önce
MeJA uygulamasında belirlenmiştir. Meyve eti sertliğinde hasattan 2, 3 ve 4
hafta önce MeJA uygulamaları (22.60 - 27.91) iken, diğer tüm uygulamalarda
(14.96 – 18.64) daha düşük değerler elde edilmiştir. Araştırmada toplam fenolik
madde ve toplam antioksidan kapasitesi kontrole göre diğer tüm uygulamalarda
önemli derecede arttığı saptanmıştır. Meyve üst kabuk rengi bakımından
uygulamalar arasında istatistiki olarak önemli bir fark saptanmamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2020 |
Submission Date | September 20, 2019 |
Acceptance Date | February 13, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 15 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.