Yabancılar için “Hayat Boyu Türkçe” Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları
Öz
Yabancı dil öğretiminde kelime bilgisi oldukça önemli olmakla beraber, kelime öğretiminin ne zaman, nasıl ve ne kadar yapılacağı daha da önem arz etmektedir. Bu önemle son yıllarda Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında kelime sıklığı çalışmaları yapılmaktadır. Kullanılan materyallerin sıklık çalışmalarına göre hazırlanması, hedef dile maruz kalacak öğrenenlerin öğrenme sürecini oldukça kolaylaştıracaktır. Bu bağlamda çalışmada yabancılar için Türkçe ders kitaplarındaki söz varlığının kullanım sıklığını tespit etmek amaçlanmıştır. Nitel durum çalışması deseninin kullanıldığı çalışmada, “PICTES” kapsamında okutulan “Hayat Boyu Türkçe” öğretim setindeki 3 ders kitabı incelenmiştir. İncelenen kitaplardaki söz varlığına ait veriler, doküman analizi ile toplanıp bunların kulanım sıklıkları CİBAKAYA 2.3 programı ile tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre incelenen ders kitaplarında sıklıkla isimlerden ve fiillerden oluşan kelimeler yer alırken ikileme ve deyimler az sayıdadır. İncelenen kitaplarda atasözlerine ise hiç yer verilmemiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Açık, F. (2013). Temel Türkçe (A1-A2) için söz dağarcığı tespit denemesi. Abdurrahman Güzel için armağan kitabı. Ankara: Akçağ Yayınları.
- Aksan, D. (1990). Her yönüyle dil ana çizgileriyle dilbilim. Ankara: TDK Yayınları.
- Aksan, D. (2002). Anadilimiz söz denizinde. Ankara: Bilgi Yayınevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Mart 2022
Gönderilme Tarihi
6 Şubat 2022
Kabul Tarihi
24 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Sayı: Özel Sayı (Ö1)
APA
Buluş, F., & Göçen, G. (2022). Yabancılar için “Hayat Boyu Türkçe” Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları. Journal of Sustainable Education Studies, Özel Sayı (Ö1), 70-87. https://izlik.org/JA27XB78BM
AMA
1.Buluş F, Göçen G. Yabancılar için “Hayat Boyu Türkçe” Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları. JSES. 2022;(Özel Sayı (Ö1):70-87. https://izlik.org/JA27XB78BM
Chicago
Buluş, Fatma, ve Gökçen Göçen. 2022. “Yabancılar için ‘Hayat Boyu Türkçe’ Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları”. Journal of Sustainable Education Studies, sy Özel Sayı (Ö1): 70-87. https://izlik.org/JA27XB78BM.
EndNote
Buluş F, Göçen G (01 Mart 2022) Yabancılar için “Hayat Boyu Türkçe” Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları. Journal of Sustainable Education Studies Özel Sayı (Ö1) 70–87.
IEEE
[1]F. Buluş ve G. Göçen, “Yabancılar için ‘Hayat Boyu Türkçe’ Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları”, JSES, sy Özel Sayı (Ö1), ss. 70–87, Mar. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27XB78BM
ISNAD
Buluş, Fatma - Göçen, Gökçen. “Yabancılar için ‘Hayat Boyu Türkçe’ Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları”. Journal of Sustainable Education Studies. Özel Sayı (Ö1) (01 Mart 2022): 70-87. https://izlik.org/JA27XB78BM.
JAMA
1.Buluş F, Göçen G. Yabancılar için “Hayat Boyu Türkçe” Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları. JSES. 2022;:70–87.
MLA
Buluş, Fatma, ve Gökçen Göçen. “Yabancılar için ‘Hayat Boyu Türkçe’ Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları”. Journal of Sustainable Education Studies, sy Özel Sayı (Ö1), Mart 2022, ss. 70-87, https://izlik.org/JA27XB78BM.
Vancouver
1.Fatma Buluş, Gökçen Göçen. Yabancılar için “Hayat Boyu Türkçe” Ders Kitaplarında Yer Alan Söz Varlığı Unsurları. JSES [Internet]. 01 Mart 2022;(Özel Sayı (Ö1):70-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27XB78BM