TR
EN
Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri
Abstract
Bu araştırmanın amacı fiziksel aktivite, duygusal yeme ve ruh hali arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya 221 spor bilimleri öğrencisi (yaş, 20.7 ± 2.99) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve fiziksel aktivite düzeyini ölçmek için Uluslararası Fiziksel Aktivite ölçeği kısa formu (UFAÖ-KF), Duygusal Yeme Ölçeği ve Brunel Ruh Hali ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, kadın öğrencilerin bitkinlik ve kızgınlık olumsuz ruh hallerinde erkeklere göre daha yüksek düzeyde deneyimledikleri görülmüştür (p<0.05). Yeme isteğini engelleyeme, yiyeceğin türü, suçluluk hissi ve duygusal yeme davranışında kadın öğrencilerin erkeklere göre daha yüksek duygusal yeme davranışına sahip olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Fiziksel aktivite seviyesi arttıkça bitkinlik ruh halinin de azaldığı ve canlılık ruh halinin ise arttığı saptanmıştır (p<0.05). Orta ve yüksek şiddetli egzersizlerin yoğunluğunun artması yiyeceğin türüne bağlı olarak duygusal yeme eğilimini düşürdüğü tespit edilmiştir (p<0.05). Çalışmanın sonucuna göre, Kovid-19 sürecinde, kampüs yaşantısı gibi hareketli bir ortamdan uzaklaşarak eve kapanma süreci geçiren özellikle kadın öğrencilerin olumsuz ruh hallerinin artmaktadır. Bununla birlikte fiziksel aktivite seviyesinin artışı öğrencilerin kendilerini daha dinç hissetmelerine yol açmaktadır. Fiziksel aktivite seviyesinin artışını destekleyecek uygulamaların negatif psikolojik süreçlere pozitif etkisinin olduğu görülmektedir.
Keywords
References
- Ammar, A., Brach, M., Trabelsi, K., Chtourou, H., Boukhris, O., Masmoudi, L., et al. (2020). On Behalf of the ECLB-COVID19 Consortium. Effects of COVID-19 Home Confinement on Eating Behaviour and Physical Activity: Results of the ECLB-COVID19 International Online Survey. Nutrients. 12(6), 1583.
- Arslantas, H., Dereboy, F., Yuksel, R. & Inalkac, S. (2020): Validity and Reliability of the Turkish Version of the Emotional Eater Questionnaire (EEQ-TR). Turk Psikiyatri Dergisi, 31(2),122-30.
- Asmundson, G. J., Paluszek, M. M., Landry, C. A., Rachor, G. S., McKay, D., & Taylor, S. (2020). Do pre-existing anxiety-related and mood disorders differentially impact COVID-19 stress responses and coping?. Journal of anxiety disorders, 74, 102271.
- Beiter, R., Nash, R., McCrady, M., Rhoades, D., Linscomb, M., Clarahan, M., Sammut, S. (2015). The prevalence and correlates of depression, anxiety, and stress in a sample of college students. Journal of Affective Disorders, 17390–17396.
- Berger, B. G., & Owen, D. R. (1992). Mood alteration with yoga and swimming: aerobic exercise may not be necessary. Perceptual and Motor skills, 75(Suppl 3), 1331-1343.
- Bloch, W., Halle, M., & Steinacker, J. M. (2020). Sport in times of Corona (Sport in Zeiten von Corona). German Journal of Sports Medicine, 71, 83–84.
- Boukrim, M., Obtel, M., Kasouati, J., Achbani, A., & Razine, R. (2021). Covid-19 and Confinement: Effect on Weight Load, Physical Activity and Eating Behavior of Higher Education Students in Southern Morocco. Annals of global health, 87(1), 7.
- Boyraz, G., & Legros, D.N. (2020). Coronavirus disease (COVID-19) and traumatic stress: probable risk factors and correlates of posttraumatic stress disorder. Journal of Loss and Trauma, 20(6-7), 503-522.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sports Medicine
Journal Section
Research Article
Publication Date
August 30, 2021
Submission Date
June 22, 2021
Acceptance Date
August 16, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 5 Number: 2
APA
Soylu, Y., Turgut, M., Canikli, A., & Kargün, M. (2021). Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri. Spor Eğitim Dergisi, 5(2), 88-97. https://izlik.org/JA97TR65BX
AMA
1.Soylu Y, Turgut M, Canikli A, Kargün M. Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri. Journal of Sports Education. 2021;5(2):88-97. https://izlik.org/JA97TR65BX
Chicago
Soylu, Yusuf, Mine Turgut, Abdullah Canikli, and Mehmet Kargün. 2021. “Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme Ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 Ve Üniversite Öğrencileri”. Spor Eğitim Dergisi 5 (2): 88-97. https://izlik.org/JA97TR65BX.
EndNote
Soylu Y, Turgut M, Canikli A, Kargün M (August 1, 2021) Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri. Spor Eğitim Dergisi 5 2 88–97.
IEEE
[1]Y. Soylu, M. Turgut, A. Canikli, and M. Kargün, “Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri”, Journal of Sports Education, vol. 5, no. 2, pp. 88–97, Aug. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97TR65BX
ISNAD
Soylu, Yusuf - Turgut, Mine - Canikli, Abdullah - Kargün, Mehmet. “Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme Ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 Ve Üniversite Öğrencileri”. Spor Eğitim Dergisi 5/2 (August 1, 2021): 88-97. https://izlik.org/JA97TR65BX.
JAMA
1.Soylu Y, Turgut M, Canikli A, Kargün M. Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri. Journal of Sports Education. 2021;5:88–97.
MLA
Soylu, Yusuf, et al. “Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme Ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 Ve Üniversite Öğrencileri”. Spor Eğitim Dergisi, vol. 5, no. 2, Aug. 2021, pp. 88-97, https://izlik.org/JA97TR65BX.
Vancouver
1.Yusuf Soylu, Mine Turgut, Abdullah Canikli, Mehmet Kargün. Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri. Journal of Sports Education [Internet]. 2021 Aug. 1;5(2):88-97. Available from: https://izlik.org/JA97TR65BX