Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki
farklı şehirde diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların diş macunları
tercihini ve bu tercihlerindeki bilinç durumlarını belirlemektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada farklı
şehirlerdeki iki diş hekimliği fakültesinin restoratif diş tedavisi anabilim dalına başvuran 500 er gönüllü
birey yer aldı. Hastaların ağız içi muayeneleri yapıldı ve DMFT değerleri
kaydedildi. Yapılan anket aracılığıyla demografik bilgiler, bireylerin hangi
diş macunlarını kullandığı, diş macunlarındaki florla ilgili bilgi ve görüşleri,
diş hekimlerinin hastalarını çürük riski açısından bilgilendirme ve diş
macunlarını sorgulama durumları ile ilgili veriler elde edildi. Toplanan
verilerin istatistiksel analizi Ki-Kare testi uygulanarak gerçekleştirildi.
Bulgular: Her iki şehir de ankete
katılan tüm bireylerin %13’ünün florürsüz diş macunu kullandığı, bunların İstanbul’da
%72 ve Konya’da % 86’sı florsuz diş macununu bilinçli bir tercihle kullanmadığı
görüldü. Florlu diş macununu bilinçli olarak kullanma oranı İstanbul’da tüm
hastaların %33, Konya’da tüm hastaların %28 dir. Konya’daki hastaların % 40’ı, İstanbul’daki
hastaların % 36 sı florsuz macunların daha zararsız olduğunu düşünmektedir. Konya’daki
hastaların ve İstanbul’daki hastaların kullandıkları diş macunlarının diş hekimleri
tarafından sorgulanma oranı sırasıyla %20 ve %25, çürüğe yatkınlıkları
konusunda diş hekimleri tarafından bilgilendirilme oranları sırasıyla % 40 ve % 42 dir.
Sonuçlar:Hastaların %13’ü flosuz diş macunu kullanmakta, %40’ı florsuz
macunların daha zararsız olduğunu düşünmektedir. Hastalar diş macunlarını flor açısından bilinçli
bir şekilde seçmemektedir. Diş
hekimlerinin hastalarını bilgilendirme oranları % 50 den azdır.
Anahtar Kelimeler: Flor,
florlu diş macunu, florsuz diş macunu,
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Submission Date | November 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 1 |
Selcuk Dental Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.