Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bir dişhekimliği fakültesinde görev yapan diş hekimlerinin akılcı ilaç kullanımına ilişkin bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu gözlemsel çalışmada, bir üniversite hastanesinde görev yapan 59 diş hekimine, katılımcıların akılcı ilaç kullanımına yönelik bilgi ve tutumlarını ölçen 20 soruluk bir anket yüz yüze uygulandı. Elde edilen veriler SPSS-20 programı ile analiz edildi.
Bulgular: Çalışmaya 52 diş hekimi (16 öğretim üyesi, 36 araştırma görevlisi) katıldı (Katılım oranı %89,65'tir). Katılımcıların ilaç yazarken en sık kullandıkları bilgi kaynakları sırasıyla internet (%27,56) ve meslektaşlarıdır (%24,35). Alerjik durum ve gebelik durumu, katılımcıların ilaç yazarken anamnezlerinde en sık sorulan sorulardı (%94,2). Diş hekimlerinin yaklaşık üçte biri (%32,7) "ilacın yan etkileri" konusunda hastayı bilgilendirmediğini belirtmiştir. Katılımcıların ilaçlar konusunda en yetersiz hissettikleri konular sırasıyla fiyat bilgisi, biyoeşdeğerlik, ilaç etkileşimleri ve yan etkiler olmuştur. Katılımcıların %63,5'i hem tıbbi ilaç bilgi düzeyinin hem de akılcı ilaç kullanımına ilişkin bilgi düzeyinin yetersiz olduğunu düşünmektedir.
Sonuçlar: Bu çalışma diş hekimleri arasında akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgi boşluklarını ve eğitim ihtiyacını ortaya koymuştur. Diş hekimlerine mezuniyet öncesi ve sonrası akılcı farmakoterapi eğitimi verilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Akılcı ilaç kullanımı; ilaç reçeteleme; anket; diş hekimliği; diş hekimi.
Bu makale, sempozyum ya da kongrede sunulan bir tebliğin içeriği geliştirilerek ve kısmen değiştirilerek üretilmemiştir. Bu çalışma, yüksek lisans ya da doktora tezi esas alınarak hazırlanmamıştır. Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Background: This study aims to evaluate the knowledge and attitudes of dentists working in a dental faculty in Türkiye about rational drug use.
Methods: In this observational study, a 20-question questionnaire measuring participants' knowledge and attitudes towards rational drug use was administered face-to-face to 59 dentists working in a university hospital in Afyonkarahisar. The obtained data were analyzed with the SPSS-20 program.
Results: Fifty-two dentists (16 academics, and 36 research assistants) participated in the study (The participation rate was 89.65%). The most frequently used information sources by the participants while prescribing drugs were the internet (27.56%) and colleagues (24.35%), respectively. Allergic status and pregnancy status were the most frequently asked questions by the participants in the anamnesis of the patients while prescribing drugs (94.2%). approximately one-third (32.7%) of the dentists stated that they did not inform the patient about the "side effects of the drug". The subjects that the participants felt most inadequate about the drugs were price information, bioequivalence, drug interactions and side effects, respectively. 63.5% of the participants think that both the level of medical drug knowledge and the level of knowledge about rational drug use are insufficient.
Conclusion: This study revealed the knowledge gaps and the need for training on rational drug use among dentists. to dentists. Rational pharmacotherapy training should be given to dentists before and after graduation.
Keywords: Rational drug use; drug prescribing; survey; dentistry; dentist.
This article is not the version of a presentation. This article has not been prepared on the basis of a master’s/ doctoral thesis. It is declared that during the preparation process of this study, scientific and ethical principles were followed and all the studies benefited are stated in the bibliography.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | April 26, 2024 |
Submission Date | April 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 1 |
Selcuk Dental Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).