Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı içeriklere sahip cikletlerin sağlıklı bireylerde tükürük akış hızı, pH ve tükürük iyonları üzerine etkilerini incelemektir.
Gereç ve Yöntemler: DMFT skoru ≤ 4 olan, herhangi bir ilaç kullanmayan veya tükürük akışını ve özelliklerini değiştirebilecek herhangi bir sistemik hastalığı olmayan 20 sağlıklı birey çalışma örneklemi olarak seçildi. Birinci gün tüm bireylerin uyarılmamış tükürükleri steril test tüplerinde toplandı. 24 saat sonra kontrol grubu olarak her bireyden parafin çiğnetilerek uyarılan tükürük toplandı. Daha sonra yedi gün boyunca 24 saat arayla beş farklı ciklet (Vivident Xylit, Oneo White, Trident Recaldent, Fluogum, CB12 Boost) 6 dakika süreyle çiğnettirildi. Dereceli steril test tüplerine 0-1, 1-3 ve 3-6 dakika aralıklarla tükürük örnekleri alındı. Her test periyodunun sonunda toplanan tükürüğün pH'ı, zamana bağlı pH değişikliklerini en aza indirmek için turnusol kağıdı ile ölçüldü. Akış hızı ml/dk olarak hesaplandı. İyon değişimleri spektrofotometrik yönteme göre değerlendirildi. İstatistiksel analiz, IBM SPSS Statistics, Version 23.0 istatistik programı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlendi.
Bulgular: Toplanan tükürüğün kalsiyum konsantrasyonu trikalsiyum fosfat içeren sakız grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. Kalsiyum karbonat içeren sakız grubu, diğer gruplara göre daha yüksek tükürük akış hızı ve daha düşük pH göstermiştir.
Sonuç: Kalsiyum karbonat ve trikalsiyum fosfat içeren cikletlerin tükürüğün iyon yapısı üzerinde faydalı etkileri olabileceği gibi ağız ve diş sağlığı açısından da faydalı etkileri olabilir. Özellikle yüksek çürük riskli bireklerde ve kserostomili hastalarda kalsiyum karbonat ve trikalsiyum fosfat içerikli cikletler öncelikli olarak tercih edilebilir.
Anahtar Kelimeler: yon Değişimi, Kalsiyum konsantrasyonu, pH, Tükürük akış hızı
Bu makale, sempozyum ya da kongrede sunulan bir tebliğin içeriği geliştirilerek ve kısmen değiştirilerek üretilmemiştir. Bu çalışma, yüksek lisans ya da doktora tezi esas alınarak hazırlanmamıştır. Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Çalışmada örneklerin toplanmasında emeği geçen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi lisans son sınıf öğrencilerine teşekkür ederiz.
Objective: Aim of this study is to examine the effects of chewing gums with different contents on the salivary flow rate, pH and ion exchange in healthy subjects.
Material and Method: Twenty healthy individuals with DMFT scores of ≤ 4, who did not use any medication or diagnosed with any systemic disease that could change flow and characteristics of saliva were selected as study sample. The unstimulated saliva of all individuals on day one was collected in sterile test tubes. After 24 hours, saliva stimulated by chewing paraffin was collected from each individual as a control group. Then, five different chewing gums were used for 6 minutes for seven days at 24-hour intervals (Vivident Xylit, Oneo White, Trident Recaldent, Fluogum, CB12 Boost). Saliva samples were collected at 0-1, 1-3 and 3-6 minute intervals in graduated sterile test tubes. The pH of saliva collected at the end of each test period was measured with litmus paper to minimize any time-dependent pH changes. Flow rate was calculated in ml/min. Ion exchanges were evaluated according to the spectrophotometric method. Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics, Version 23.0 statistical program. Statistically significance level was set as p<0.05.
Results: Calcium concentration of the collected saliva was found to be higher in the gum group containing tricalcium phosphate than in the other groups. Calcium carbonate containing gum group showed increased salivary flow rate and lower pH when compared to other groups.
Conclusion: Chewing gum containing calcium carbonate and tricalcium phosphate may have beneficial effects on the structure of saliva and beneficial effects in terms of oral and dental health.
Keywords: Calcium concentration, Chewing gum, Ion Exchange, pH, Salivary flow rate
This article is not the version of a presentation. This article has not been prepared on the basis of a master’s/ doctoral thesis. It is declared that during the preparation process of this study, scientific and ethical principles were followed and all the studies benefited are stated in the bibliography.
We would like to kindly thank the senior undergraduate students of Istanbul Yeni Yüzyıl University Faculty of Dentistry who contributed to the collection of samples in the study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | April 26, 2024 |
Submission Date | May 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 1 |
Selcuk Dental Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).