This study was conducted to determine the effects of different nitrogen doses and irrigation levels on grain yield, some yield and quality components at winter and spring sowing of “Selçuklu-97” durum wheat variety in Konya eco-logical conditions in 1997-1998 cropping season. In this study, two sowing date (winter, spring), four nitrogen doses (0, 8, 16, 24 kg/da) and three irrigation levels (S0, S1, S2) were used. Experimental design was “split split plots in randomized complete block design” with three replications.
Grain yield was 649.6 kg da-1 at winter sowing but 144.5 kg da-1 at spring sowing. The highest grain yield (419.4 and 428.5 kg da-1) was obtained from S2 and N0 applications, respectively. Effect of sowing date, irrigation levels and nitrogen doses was significant statistically on yield and quality attributes.
Bu araştırma,1997-1998 vejetasyon döneminde Konya ekolojik şartlarında “Selçuklu-97” makarnalık buğday çe-şidinde kışlık ve yazlık ekimde farklı azot dozları ve sulama seviyelerinin verim, bazı verim unsurları ile kalite faktörle-rine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır.“Tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller” deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede kışlık ve yazlık olmak üzere 2 ekim zamanı, kontrol (N0), 8 (N1), 16 (N2) ve 24 (N3) kg N/da olmak üzere 4 azot dozu ve kontrol (S0), bir defa sulama (S1) ve iki defa sulama (S2) olmak üzere 3 sula-ma seviyesi kullanılmıştır.
Dane verimi kışlık ekimde 649.6 kg/da olurken, yazlık ekimde 144.5 kg/da olmuştur. Araştırmada en yüksek dane verimi S2 deneme parsellerinden (419.4 kg/da) ve N0 parsellerinden (428.5 kg/da) elde edilmiştir. Ekim zamanı, sulama ve azot uygulamalarının incelenen özellikler üzerine etkisi genelde önemli bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2002 |
Submission Date | January 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 16 Issue: 30 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).