Bu araştırma İç Anadolu Bölgesi tarım topraklarında hakim durumda olan bazı kil tiplerinin farklı pH aralıkların-daki bor adsorpsiyon izotermlerini belirlemek üzere yürütülmüştür. Bu amaçla simektit ve paligorskit + kaolinit’ ten oluşan iki farklı örnek tipi kullanılmıştır.
Langmiur ve Freundlich adsorpsiyon izotermi modellerine göre değerlendirilen bor adsorpsiyonunun Langmiur modeli ile daha iyi ifade edildiği tespit edilmiştir.
Her iki örnekte de çözelti pH’ sının bor adsorpsiyonu üzerine oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. pH artıkça bor adsorpsiyonunun belirli bir noktaya kadar arttığı daha sonrada düştüğü görülmüştür. Langmiur izoterminde k ve b parametrelerinden belirlenen en düşük bor adsorpsiyonu saf smektitten oluşan örnekte pH 7’ de (8.60 μg B g-1) ger-çekleşmiş ve buna bağlı olarak en fazla bağlanma enerjisi (k) pH 10’da (50.45 ml μg-1) görülmüştür. Paligorskit + kaolinitte en düşük bor adsorpsiyonu pH 5’ de (5.58 μg B g-1), en fazla bağlanma enerjisi de pH’ 10 da (51.36 ml μg-1) belirlenmiştir.
This research was conducted to determine boron adsorption isotherm for different pH values of some clay types where founded the most in the soils of Central Anatolia Region. For this purpose, two different samples smectit and Paligorskit + kaolinit were used.
Langmiur and Freundlich adsorption isotherm models first were evaluated and Langmiur model was determined more appropriate comparison to Freundlich.
In both samples, the pH of solution was highly effective on boron adsorption and as the pH increased, boron ad-sorption also increased. The lowest boron adsorption determined from k and b parameters in Langmiur isotherm for pure smektit sample was obtained at pH 7 (8.60 μg B g-1) and the greatest binding energy (k) was seen at pH 10 (50.45 ml μg-1). In sample contained Paligorskit + kaolinit, the lowest boron adsorption was at pH 5 (5.58 μg B g-1) whereas, the highest energy was determined at pH 10 (51.36 ml μg-1)
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Ecology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2003 |
Submission Date | January 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 17 Issue: 31 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).