Research Article
BibTex RIS Cite

Energy Balance at Corn Production

Year 2004, Volume: 18 Issue: 34, 28 - 30, 25.12.2004

Abstract

The aim of this study, in grown corn of energy balance sheet is shown in Konya. With this aim, a number of equipment-machine used in management, economic life’s, work efficiency, consumption of fuel-oil, weight of machine etc. data bases were obtained from test reports and the study done in region.
In grow corn; it was found that the highest energy usage proportion in total input energy is fertilizer energy, followed by seed equipment-machine and fuel-oil energies respectively. Although, fuel consumption and value of machine energy usage lower level than developed country, energy of fertilizer and seed higher level are shown in region.

Mısır Üretiminde Enerji Bilançosu

Year 2004, Volume: 18 Issue: 34, 28 - 30, 25.12.2004

Abstract

Bu çalışmada, Konya koşullarında mısır üretiminde enerji bilançosu ortaya konulmuştur. Bu amaçla, işletmelerde kulla-nılan alet-makine varlığı, ekonomik ömürleri, iş başarısı, yakıt-yağ tüketimleri ve makina ağırlıkları gibi temel veriler bölgede yapılan diğer çalışmalar ile test raporlarından temin edilmiştir.
Mısır üretiminde, toplam girdi enerjileri içerisinde kullanım oranı en yüksek olanın gübre enerjisi olduğu bulunmuştur.. Bunu sırayla tohumluk, alet-makine ve yakıt-yağ enerjileri izlemiştir. Yakıt tüketimi ve makine kullanım enerji değerleri gelişmiş ülkelere göre düşük düzeyde iken, gübre ve tohumluk enerjilerinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Konak This is me

Tamer Marakoğlu This is me

Osman Özbek This is me

Publication Date December 25, 2004
Submission Date January 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 18 Issue: 34

Cite

EndNote Konak M, Marakoğlu T, Özbek O (December 1, 2004) Energy Balance at Corn Production. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 18 34 28–30.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).