Bağcılıkta potasyumlu gübreleme kaliteli bir üretim için çok önemlidir. Yapılan incelemeler sonucunda, Ege bölgesi özel-likle Alaşehir yöresinde bağ alanlarının büyük bir kısmında (yaklaşık %50) potasyumlu gübrelemeye ihtiyaç duyulduğu ve K’lu gübrelemenin bilinçsizce yapraktan yapıldığı belirlenmiştir. Bu nedenle bu araştırma Alaşehir’de Yuvarlak çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde yapraktan farklı dozlarda KNO3 uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine (pH, suda eriye-bilir toplam kuru madde, titre edilebilir asitlik, vitamin C) etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Denemede dört tekerrürlü olarak KNO3 uygulamaları yapraktan beş değişik dozda (%0-%0.5-%1-%1.5-%2) ve üç farklı zamanda (çiçeklenme öncesi, tane tutumu ve ben düşme) uygulanmıştır. KNO3 uygulamalarının verim, suda eriyebilir toplam kuru madde ve titre edilebilir asitlik üzerine istatistiki olarak önemli düzeyde etkilediği saptanmıştır. Yaş üzüm verimi açısın-dan uygulamalara bağlı önemli düzeyde artışlar ikinci uygulamadan (%1) elde edilmiştir. Potasyum nitrat uygulamalarının kontrole göre meyvedeki N,P,K ve Cu içerikleri üzerine olumlu, Mg içeriğine ise olumsuz yönde etki yaptığı belirlenmiştir.
The potassium fertilization is most important for a production of good quality in vineyard. It was understood that the po-tassium fertilization was required at a major part of vineyard (50%) in Aegean region, especially Alaşehir province, and that it was un consciousnessly treated from foliar. Therefore, this investigation was conducted to determine the effect of foliar potas-sium nitrate (KNO3) applications at different levels on yield and some quality traits (pH, total soluble solids, titratable acidity, vitamin C ) of Round Seedles cultivar (Vitis vinifera L.) in Alaşehir.
In experiment which was established with four replications, potassium nitrate (KNO3) was foliar applied at five different dose (0%-0.5%-1%-1.5%-2%) in three different times (before flowering, Fruit set and verasion). The foliar potassium fertiliza-tions caused to be significant effects on yield, total soluble solids and titratable acidity. The significant increases was obtained from second treatment (1%) for fresh grapes yield depending on the KNO3 applications. It was found that potassium applica-tions affected positively on the contents of N,P,K and Cu of fruit but did negatively on the content of Mg of fruit as compared to the control treatment.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Ecology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2005 |
Submission Date | January 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 19 Issue: 36 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).