This research has been conducted to determine the highest yielding and quality pop corn varieties under Karaman ecolog-ical conditions and to examine the yield and quality components of pop corn varieties in 2003. In this research which designed in a “Randomized Complete Block” with four replications, 12 pop corn varieties were used.
In this research, were changed between for popping volume 18.5 cm3/g (Konya Pop) – 35.25 cm3/g (ZP 611 K), rate of unpopped kernels 2.42 % ( 85 Ant 2503 x 72.11) - 9.9 % (85 Ant 2503 x Sarı T.), kernel size 57.25 number/10 g (Konya Pop) – 87.25 number/10 g (NS-620), grain protein rate 9.00 % (Koç Kompozit) - 11.34 % (Bahar P-618), 1000 grain weight 114.68 g (NS-620) – 175.93 g (Konya Pop), hectoliter weight 78.73 kg (85 Ant 2503 x Sarı T.) – 86.19 kg (NS-620) delicious test 0.75 (Bahar P-621) – 6.5 (Nermin Cin, Konya ve Karaman Pop), grain yield 499.5 kg/da (Mr. Kelly) – 753.5 kg/da (Bahar P-621). In this research, it was recommend that “Koç Kompozit”, “Ant Cin – 98”, “NS-620”, “ZP 611 K”, “85 Ant 2503 x 72.11”, “Bahar P-618”, “Bahar P-621” and “Nermin Cin” popcorn varieties can be grown for high yielding and quality under Central Anatolia ecological conditions.
Bu araştırma, 2003 yılında Karaman ekolojik şartlarında, cin mısır çeşitlerinin verim ve kalite ile ilgili özelliklerinin ince-lenerek, bu ekolojiye uygun yüksek verimli ve kaliteli cin mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. “Tesadüf Blokla-rı” deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, 12 cin mısır çeşidi kullanılmıştır.
Araştırmada, patlama hacimleri 18.5 cm3/g (Konya Pop.) – 35.25 cm3/g (ZP 611 K), patlamayan tane oranları % 2.42 ( 85 Ant 2503 x 72.11) - % 9.9 (85 Ant 2503 x Sarı T.), tane irilikleri 57.25 adet/10 g (Konya Populasyon) – 87.25 adet/10 g (NS-620), tanede ham protein oranları % 9.00 (Koç Kompozit) - % 11.34 (Bahar P-618), 1000 tane ağırlığı 114.68 g (NS-620) – 175.93 g (Konya Populasyon), hektolitre ağırlıkları 78.73 kg (85 Ant 2503 x Sarı T.) – 86.19 kg (NS-620), lezzet testleri 0.75 (Bahar P-621) – 6.5 (Nermin Cin, Konya ve Karaman Pop), tane verimleri 499.5 kg/da (Mr. Kelly) – 753.5 kg/da (Bahar P-621) arasında değişmiştir. Bu araştırma sonucunda “Koç Kompozit”, “Ant Cin – 98”, “NS-620”, “ZP 611 K”, “85 Ant 2503 x 72.11”, “Bahar P-618”, ”Bahar P-621” ve “Nermin Cin” çeşitlerinin verim ve kalite yönünden Orta Anadolu ekolojik şartlarında yetiştirilebilecek uygun cin mısır çeşitleri olarak ön plana çıkmışlardır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2005 |
Submission Date | January 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 19 Issue: 37 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).