The primary goal of the present study was to determine daily and seasonal evapotranspiration of grass plant which con-stitutes most of the green fields were measured with both field trials under full and limited irrigation conditions and methods based on meteorological data in irrigated green fields of Konya city centrum. Grass crop Coefficients, under full and limited irrigation (60%, 50%, 40%, 30% of available water) conditions, were determined by using the data obtained.
According to the results, the evapotranspiration of grass plant under full and limited irrigation condition during the irri-gation period (May-October) were measured for full irrigation as 771, for limited irrigations as; 657, 563 and 459 mm, re-spectively. Daily evapotranspiration values found by field trial approximately had the same values found by Penman Monteith method (789.1) and plant coefficient (Kc) values determined by the Penman Monteith method ranged from 0.91 – 1.01.
Bu araştırma ile Konya kent merkezindeki yeşil alanların büyük bir oranını oluşturan çim bitkisinin günlük ve mevsimlik su tüketimi, hem arazi denemeleri ile normal ve kısıtlı sulama koşullarında ölçülmüş hem de meteorolojik verilere dayalı yön-temlerle hesaplanmıştır. Elde edilen değerler yardımıyla normal ve kısıtlı sulama (Faydalı su kapasitesinin %60, %50, %40, %30’u kadar sulama suyu) koşullarındaki çim bitki katsayıları belirlenmiştir.
Deneme sonuçlarına göre, Mayıs-Ekim aylarını kapsayan sulama döneminde normal ve kısıtlı sulama koşullarında çim bitkisi su tüketimi normal sulamada 771, kısıtlı sulamalarda ise sırası ile; 657, 563 ve 459 mm olarak ölçülmüştür. Normal sulama koşullarında deneme ile bulunan günlük su tüketimine en yakın değerleri, meteorolojik verilere dayalı hesap yöntemle-rinden Penman-Monteith yöntemi (789.1) vermiştir ve bitki katsayısı (Kc) değerleri 0.91-1.01 arasında bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2005 |
Submission Date | January 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 19 Issue: 37 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).