In this study, antifungal effects of thyme (Thymus vulgaris L.), Cumin (Cuminum cyminum L.), juniper (Juniperis com-munis L.), mint (Mentha piperita L.) oleander (Nerium oleander L.), ivy (Hedera helix L.), picling herb (Echinophora tenuifo-lia L.) , nettle (Urtica dioica L.), eucalyptus (Eucalyptus sp.) and herbal (Artemisia sp.) extracts were investigated against Alternaria mali Roberts , Fusarium oxysporum Synder & Hansen, Botrytis cinerea Pers., Sclerotinia sclerotiorum (Libert) de Bary and Colletotrichum circinans (Berk.) Vogl. in vitro conditions. Extracts were used in 0.5 ml, 1 ml and 2 ml/ 100 ml medi-um dose. Thyme extract was found the most effect and completely inhibited the mycelial growth of fungi. While cumin extract inhibited mycelial growth of fungi at high doses, it showed a little antifungal effect at low dose. Extracts of pickling herb, herbal, mint, eucalyptus, juniper and oleander were inhibited colonial growth of fungi at rates 26 % -100 %. However, extracts of ivy and nettle were showed more little inhibition against fungi.
Bu çalışmada Alternaria mali Roberts, Fusarium oxysporum Synder & Hansen, Botrytis cinerea Pers. Sclerotinia sclero-tiorum (Libert) de Bary ve Colletotrichum circinans (Berk.) Vogl.’ a karşı kekik (Thymus vulgaris L.), kimyon (Cuminum cyminum L.), ardıç (Juniperus communis L.), nane (Mentha piperita L.), zakkum (Nerium oleander L.), sarmaşık (Hedera helix L.), çörtük (Echinophora tenuifolia L.), ısırgan (Urtica dioica L.), okaliptus (Eucaliptus sp.), yavşan (Artemisia sp.) ekstraktlarının antifungal etkileri araştırılmıştır. Ekstraktlar 0.5 ml, 1 ml ve 2 ml/100 ml besiyeri dozunda uygulanmıştır. Kekik ekstraktı en etkili bulunmuş ve tüm fungusların miseliyal gelişimini tamamen engellemiştir. Kimyon ekstraktının yüksek dozları fungusların miseliyal gelişimini tamamen engellerken düşük dozları A. mali ve S. sclerotiorum’ a karşı düşük antifungal etki göstermiştir. Çörtük, nane, okaliptus, ardıç ve zakkum ekstraktları etmenlerin misel gelişimlerini %26-%100 oranlarında engellemişlerdir. Sarmaşık ve ısırgan ekstraktları ise daha düşük oranlarda engelleme göstermişlerdir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2006 |
Submission Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 20 Issue: 38 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).