Research Article
BibTex RIS Cite

Fattening Performance, Slaughter and Carcass Characteristics of Akkaraman Lambs

Year 2015, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 9, 25.06.2015

Abstract

This research was carried out to determine fattening performance, slaughter and carcass characteristics of Akkaraman lambs at the closed sheepfold. Fourteen Akkaraman male lambs were used in the study. Lambs were averagely fattened at 20 kg of live weights (2.5 months of age) and 150 g alfalfa was daily given to the lambs in addition adlibitum concentrate feed for fattening period (88 days). Daily live weight gain, total feed intake and feed conservation ratio of the Akkaraman lamb were found as 291 g, 261.91 kg and 5.13, respectively. Slaughter weight, cold carcass weight, cold dressing percentage and cooling loss were found as 46.07 kg, 23.69 kg, 51.40 % and 1.5 %, respectively. By the cutlet region analyses, lean meat, bone, subcutaneous fat, intermuscular fat and worthless parts ratios were determined as 43.42, 26.91, 17.47, 8.02 and 4.12 %, re-spectively. In addition to these, other slaughter and carcass traits, pH, hardness and colour values of Longissimus dorsi, and also colour values of subcutaneous fat (exterior and interior surface parts) were identified.

Akkaraman Kuzuların Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri

Year 2015, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 9, 25.06.2015

Abstract

Bu araştırma, Akkaraman kuzuların kapalı ağıl şartlarında besi performansları, kesim ve karkas özelliklerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Akkaraman ırkına ait toplam 14 baş kuzu kullanılmıştır. Kuzular ortalama 20 kg canlı ağırlıkta (yaklaşık 2.5 aylık yaşta) besiye alınmış ve kuzulara besi süresince (88 gün) ad libitum kesif yeme ek olarak günde 150 g kuru yonca otu verilmiştir. Akkaraman kuzuların günlük canlı ağırlık artışı, toplam yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı sırasıyla 291 g, 261.91 kg ve 5.13 olarak bulunmuştur. Kesim ağırlığı, soğuk karkas ağırlığı, soğuk karkas randımanı ve soğutma kaybı sırasıyla 46.07 kg, 23.69 kg, % 51.40 ve % 1.5 olarak bulunmuştur. Pirzola böl-gesinde yapılan analizlerde kas, kemik, kabuk yağı, kaslar arası yağ ve atılan (değersiz parçalar) oranları sırasıyla % 43.42, 26.91, 17.47, 8.02 ve 4.12 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte kuzuların diğer kesim ve karkas özellikleri, göz kası bölgesinin pH, sertlik ve renk değerleri ile deri altı yağının (dış ve iç yüzey-leri) renk değerleri belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Article
Authors

İbrahim Aytekin This is me

Ali Karabacak This is me

İsmail Keskin This is me

Publication Date June 25, 2015
Submission Date January 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 2 Issue: 1

Cite

EndNote Aytekin İ, Karabacak A, Keskin İ (June 1, 2015) Fattening Performance, Slaughter and Carcass Characteristics of Akkaraman Lambs. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 2 1 1–9.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).