After harvest, damages such as beery damage and bunch skeleton drying and fungal infections, especially Botrytis cinerea, limit the marketing of table grapes. SO2 is widely used to protect the quality of table grapes during the post-harvest storage. However, there is a risk of sulphite accumulation in grapes. For this reason, the use of organic products storage process is not allowed. Alternatives to SO2 have been tried to delay decay. In this study, the effects of Bacillus subtilis (Bs) QST 713 and Azotobacter chroococum + Azotobacter vinelandii (Ac + Av) preparations were tested in order to protect quality after harvesting in a variety of Vitis vinifera L. ‘Antep Karası’ Vitis vinifera L.) grape variety. Bs with 15 ml L-1, and 30 ml L-1, Ac + Av of 10 ml L-1, and 20 ml L-1 were applied before harvest (24 hours). After harvest (2 hours) the product carried to cold storage (0 ± 1 °C, relative humidity 85%) it was put in 500 g sachets. The SO2 generator pad was used as a single dose with no application as control samples. Quality changes were followed in the samples taken by 15 days. In BS applications, weight loss (%ak) was below the application of Azotobacter and SO2 in the storage period. Bs 15 ml L-1 emerges positive effects on the ak, berry L value, maturity index (oi); BS 30 ml L-1 emerges positive effects on the, ak, ° Brix, cluster skeleton of browning (sk), determine the breaking strength (kd), viewing and titratable acidity (TA) respectively. Bs and Ac + Av applications seem to be an alternative to SO2 applications in short-term such as 1 month of table grape storage.
Hasat sonrasında tane hasarı ve salkım iskeleti kuruması gibi zararlar ile Botrytis cinereabaşta olmak üzere mantari enfeksiyonlar sofralık üzümün pazarlamasını sınırlar. Sofralık üzüm kalitesinin hasattan sonra korunmasında SO2 yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte üründe sülfit birikimi riski vardır. Bu nedenle organik ürünlerin muhafazasında kullanımına izin verilmemektedir. Çürümeleri geciktirmek için SO2‘ye alternatif yöntemler denenmektedir. Bu çalışmada ‘Antep Karası’ (Vitis vinifera L.) sofralık üzüm çeşidinde hasat sonrasında kalitenin korunması amacıyla Bacillus subtilis (Bs) QST 713 ile Azotobacter chroococum + Azotobacter vinelandii (Ac+Av) karışımı preparatların etkileri denenmiştir. Üretici bağında hasat öncesinde (24 saat) Bs 15 ml L-1, Bs 30 ml L-1, Ac+Av 10 ml L-1, Ac+Av 20 ml L-1 omca üzerinde salkıma püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Ürün hasattan 2 saat sonra soğuk hava deposuna (0 ±1 °C, %85 oransal nem) 500 gramlık poşetlerde konulmuştur. SO2 jeneratörü ped tek doz ile hiçbir uygulama yapılmayan örnekler kontrol olarak kullanılmıştır. 15 gün arayla alınan örneklerde kalite değişimi takip edilmiştir. Bs uygulamalarında ağırlık kaybı (%ak), depolama sürecinde, Azotobacter ve SO2 uygulamalarının altında kalmıştır. Bs 15 ml L-1, ak, tane L değeri, olgunluk indisi (oi); Bs 30 ml L-1, ak, °Brix, salkım iskeleti sararması (sk), saptan kopma direnci (kd), tat, görünüm ve titre edilebilir asitlik (ta) üzerine olumlu etkileri ile öne çıkmıştır. Bs ve Ac+Av uygulamaları 1 ay gibi kısa süreli sofralık üzüm muhafazasında SO2 uygulamalarına bir alternatif olabilir görünmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 29, 2018 |
Submission Date | August 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 32 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).