This study has been carried out in the greenhouse condition and it was aim to study the effect of humic acid in different bread wheat varieties (two Sudan varieties: Imam and Wadi Elnil, two Turkey varieties: Bezostaya-1 and Konya-2002) under salinity condition. In addition, two salinity levels (control and %0.40 NaCl) besides, K-Humate was used at (control, 200 mg kg-1 ). The experiment was laid out in Completely Randomized Design (CRD) with three replicates. The results showed that reactions of the varieties were changed depending on the applications of salt (T2), K-Humat (T1) and both salt and K-Humate (T3) compared to the control, EC value and Na content of the soil, MDA content of the varieties were increased. Furthermore, it has been found that application of K-Humate from organic source has an effect on increasing plant growth through eliminating negative effects of salt.
Bu çalışma farklı ekmeklik buğday (iki adet Sudan çeşidi: Imam ve Wadi Elnil ve iki Türk çeşidi: Bezostaya-1 ve Konya-2002) çeşitlerinin tuz ve K-Humat uygulamalarına tepkilerinin belirlenmesi amacıyla serada yürütülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü yürütülen denemede tuz (kontrol, %0.40 NaCl) ve K-Humat (kontrol, 200 mg kg-1) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, uygulamalara bağlı olarak çeşitlerin tepkilerinin değiştiğini, sadece tuz uygulaması (T2), K-Humat uygulaması (T1) ve tuz ile birlikte K-Humat (T3) uygulamalarının (T1) kontrole göre değişimi incelendiğinde, toprağın EC değerini, çeşitlerin MDA kapsamları ve toprağın Na kapsamınınarttığı belirlenmiştir. Ayrıca organik kaynaklı K-Humat uygulamasının tuzun olumsuz etkilerini bertaraf ederek bitki gelişimini artırıcı yönde etki yaptığı tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Ecology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Submission Date | February 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 32 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).