A group of proteins called ribosome inactivating proteins (RIPs) are capable of damaging ribosomes enzymatically in an irreversible manner. RIPs have been found to be prevalent in some plant species which belongs to Cucurbitaceae, Euphorbiaceae, Poaceae and Caryophyllaceae families and have been identified in some fungi and marine algae. RIPs are generally classified into three groups as Type 1, Type 2 and Type 3 according to their molecular structure. Although their role in nature is not fully understood yet, revealing of some features has been promising to benefit from them in agricultural practices. Several studies have reported that these proteins are effective against some fungi and viruses which are pathogenic for plants. Given the structure, function and biological activities, the antiviral activity of RIP isolated from plants appears to have potential for new developments in combating plant virus diseases.
Ribozom inaktive eden proteinler (RIP’ler) olarak adlandırılan bir grup protein, enzimatik yolla geri dönülmez bir şekilde ribozomlara zarar verme yeteneğindedir. RIP’ler Cucurbitaceae, Euphorbiaceae, Poaceae ve Caryophyllaceae gibi familyalara ait bazı bitki türlerinde yaygın olarak bulunmakla beraber bazı fungus ve deniz yosunlarında da saptanmıştır. RIP’ler genel olarak moleküler yapısına göre Tip1, Tip2 ve Tip3 olmak üzere 3 grupta toplanmaktadır. Doğadaki rolleri henüz tam olarak anlaşılmamış olmakla beraber, bazı özelliklerinin ortaya koyulması tarımsal uygulamalarda onlardan faydalanmak konusunda umut verici olmuştur. Bu proteinlerin bitkiler için patojenik olan bazı fungus ve virüslere karşı etkili olduğu çeşitli çalışmalarda rapor edilmiştir. Yapı, fonksiyon ve biyolojik aktiviteleri göz önüne alındığında bitkilerden izole edilen RIP’lerin gösterdikleri antiviral aktivitenin bitki virüs hastalıklarıyla mücadelede yeni gelişmeler açısından potansiyel taşıdığı görülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Submission Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 32 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).