This research has been conducted under Konya ecological conditions to determine the effect of different chemical ap-plications on some characters and yıeld of seed cumin(Cuminum cyminum L.) in experimental farm of field crop depart-ment,Agriculture Faculty, Selcuk Universty. Experiment was designed in randomized complete plot design with three replica-tions in the year of 2003. Ten different chemical applications were used on this research to analyse charaters of cumin sproud period, plant height, number of branches, seed number per plant, seed yield per plant, thousand seed weight, seed yield, harvest index, essential oil ratio, essential oil yield.
According to results of this researh sproud period, plant height, number of branches per plant, seed number per plant, seed yield per plant, thousand seed weight, seed yield, harvest index, essential oil rate, essential oil yield between 13-28 days, 20.04-34.94cm, 12.12-15.49 pieces/plant, 114.32-198.62 pieces/plant 1.15-1.50g, 2.54-5.27g, 54.06-69.41kg/da, %44.38-46.78, %2.26-2.66, 1.39-1.76kg/da respectively.
Bu araştırma 2003 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlası ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi laboratuarlarında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; Konya koşullarında kimyon tohumlarına ekim öncesi yapılan farklı kimyasal uygulamaların verim ve kaliteye etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada on farklı kimyasal uygulama yapılmış ve deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.
Çalışmada çıkış süresi, bitki boyu, dal sayısı, bitki başına tohum sayısı, bitki başına tohum verimi, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, hasat indeksi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi gibi karakterler incelenmiştir. Çıkış sürelerinin uygulamalara bağlı olarak 13.00 gün ile 28.33 gün arasında değişim göstermiştir. Bitki boyu 20.04-24.94 cm, dal sayısı 12.12-15.49 adet, bitki başına tohum sayısı 114.32-198.62 adet, bitki başına tohum verimi 1.15-1.50 g, bin tohum ağırlığı 4.17-4.74g, tohum verimi 54.06-69.41 kg/da, hasat indeksi %44.38-46.78, uçucu yağ oranı %2.26-2.66 ve uçucu yağ verimi 1.39-1.76kg/da. arasında değişim göstermiştir.
.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2006 |
Submission Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 20 Issue: 40 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).